Gossip girls guide till New York

1 av 3 | Foto: AP
NÖJE

Liksom ”Sex and the city” har nya hitserien ”Gossip girl” gett oss ännu en anledning att älska staden New York. Vi ringde upp huvudrollsinnehavaren Blake Lively som passade på att skvallra lite om sina personliga smultronställen i det stora äpplet.

Vilken är din favoritbutik i New York?

– Jag älskar, älskar Chanel! Särskilt den svartvita mixen på kläderna och deras läppglans som jag använder hela tiden. Sen gillar jag att blanda upp de lite elegantare plaggen med något urbant och hippt, kanske från någon liten butik i Soho. Min stilikon är Audrey Hepburn.

Belfast-boots.

Fick du behålla några av kläderna som du använde i serien?

– Jag älskade alla kläder som jag hade på mig så jag köpte loss nästan allt! Men de gav mig faktiskt ett par Belfast-boots som jag hade på mig i en massa avsnitt och de har jag praktiskt taget levt i under de senaste veckorna.

Hur var det att filma serien i New York?

– Det var helt underbart. Ingen av oss skådespelare kommer ursprungligen från New York så vi tyckte verkligen att det var häftigt att flytta hit och har nästan blivit som ett litet collegegäng nu. Det är framförallt en otroligt vacker stad, till och med när de hämtar mig kvart i fyra på morgonen för att åka iväg till inspelning så tycker jag att staden är underbar.

FAKTA

New York á la Gossip Girl

SHOPPING

Den riktiga designern bakom karaktären Blairs mamma Eleanor Waldorfs klädmärke heter Abigail Lorick, en före detta modell som nu gör en lovande designerkarriär. Häromveckan visade Lorick sin första kollektion någonsin på New Yorks modevecka och fick stående ovationer av pressen. Blairs favoritkläder kan du bland annat hitta i butiken Caravan, 2 Great Jones St eller på revolveclothing.com.

Sedan ”Gossip girl” började ­sändas i USA har varuhuset Henri Bendel märkt av en ökad försäljning. Inte så konstigt med tanke på att varuhuset är en åter­kommande kuliss och shoppingfavorit för tjejerna. Här shoppar Park Avenue-prinsessor sina färgglada kashmirtröjor och ­säsongens It-väskor och avslutar dagen med ett besök på the Chocholate café.

RESTAURANGER

I serien bor Blakes karaktär Serena på the Palace hotel. Hotellets restaurang Gilt nämns aldrig men det är här som Serena dricker sig full och får en specialgjord mozzarellasmörgås med tryffel­olja. Under inspelningen åt skådisarna även sin lunch i restaurangen och smörgåsen, som först inte fanns på menyn, blev faktiskt en sådan hit att den snabbt infördes under namnet ”the gossip grill”. » Gilt, 455 Madison Avenue.

Serenas pojkvän Dans bästa vän Vanessa skapar en mängd drama då hon dyker upp i New York och börjar jobba på deras favoritcafé Communitea. I serien ska cafeét se ut att ligga i förorten Williamsburg, men i verkligheten är det en av stadsdelen Long Islands mest populära caféer. En båtresa över floden är en perfekt dagsutflykt. Bäst på menyn är Communiteas fräscha sallader och deras chicken curry sandwich. » Communitea, 4702 Vernon BLVD, Long Island.

Blake, vilken är din favorit­restaurang i New York?

– Jag gillar mindre restauranger, det behöver inte vara något flott. Det härliga med New York är att man kan kliva in var som helst och så blir det ens favoritrestaurang. Men om jag måste välja en så är det Gilt och deras grillade mozzarellasmörgås, den kostar 50 dollar, jag vet att det är mycket men det är verkligen värt priset. Den smälter i munnen.

MUSEUM

I trapporna utanför the Metropolitan museum of arts utspelar sig många maktkamper bland Blairs bitchiga tjejgäng. Inne i museet kan du stilla ditt konstintresse med en av världens största konstsamlingar. På trapporna utanför bjuds det på lika bra folkspaning. Gör som tjejerna i ”Gossip girl” och många andra New Yorkare och ta med lunchen ut på trappan. » The Met, 1000 Fifth Ave.

NATTKLUBB

När Chuck Bass bestämmer sig för att bli nattklubbsägare är det New Yorks hippaste nattklubb Victrola som han fått upp ögonen för. I själva verket är Victrola egentligen den lika hippa nattklubben the Box som ligger på en liten hemlig bakgata på Lower East Side. I den Moulin Rouge-liknande lokalen blandas barhäng med burlesk cabaretshow. En kväll på The Box liknar inget annat och har givetvis blivit ett favorithak för kändisar som Lindsay Lohan och Kate Moss, kanske för att snyggingen Jude Law sitter i styrelsen.

CENTRAL PARK

Liksom Central Park har en central del i staden New York så är den en återkommande plats i ”Gossip girl”. Det är bland annat här som ­Nate joggar med sin pappa, och Blair Waldorf syns testa sina skridskokunskaper. Blir man trött på stadens puls är det definitivt hit man ska bege sig, säger Blake som gillar parkens lugn.

Blake:

– Jag älskar att bara promenera runt och gå lite vilse, har man bara en helg i New York så tycker jag definitivt att man ska gå ut och uppleva ­staden genom en promenad.

HOTELL

Två hotell att rekommendera är det urbant trendiga Hotel on ­Rivington, 107 Rivington St och superchica Gramercy Park Hotel, 2 Lexington Ave, som huserar en av stadens mest populära barer – Rose Bar.

Åker du på en mindre budget är Paramount Hotel, 235 West 46 st, ett stenkast från Times Square ett bra alternativ.

ÅKA HIT

Just nu är dollarn låg så passa på att ta en weekendresa till New York i vår.

På Seat24.se finner du flyg­resor till billiga priser. En resa brukar ligga från cirka 2500 kr och uppåt.

Företag som ­Resfeber.se ­anordnar weekend­resor med ­kombinerat flyg och hotell, ­dessa ­resor brukar gå från ­cirka 4?000 kr och uppåt.

Julia Klingener