”Drömprinsen är vårt lyckliga slut”

NÖJE

Det var en gång en flicka som älskade sagor med lyckliga slut.

I dag har hon blivit vuxen, köpt jordnötsringar till extrapris och hyrt ”Sex & the city”-filmen på dvd.

Utanför regnar det småspik och flickan som är jag har redan sett filmen på bio (har du inte gjort det är du härmed varnad: jag kommer att avslöja slutet), men just i kväll passar det perfekt, jag vill inte bli överraskad.

Ändå är det precis vad jag blir.

Jag sitter ihopkrupen i soffan och ser filmen som ska handla om kraften i kvinnlig vänskap, en vänskapens kärlek som övervinner allt. Och allt jag kan tänka på är Snövit och de sju dvärgarna.

Hon var alltid min favorit, Snövit. Jag antar att hon gav mig hopp. Inte bara genom att visa att skönhet inte behöver vara blond och solbränd, hon var också ett bevis på att allt löser sig till slut. Snövit hade det inte heller så roligt. Om jag och min mammas nya kille inte alltid drog jämnt, var det ju ingenting mot Snövits mordiska narcissist till styvmor. Trots de rara dvärgarnas beskydd hade det förgiftade äpplet gjort henne till landets vackraste lik – om inte Drömprinsen kommit ridande på sin vita springare och gett henne livet tillbaka med sin magiska kyss.

Drömprinsen, sagornas anonyme Räddare I Nöden. Själva förutsättningen för ett lyckligt slut.

Vi växer upp med dessa sagor. Lästa högt vid läggdags, sedda om och om igen i tecknade versioner.

Men sedan blir vi äldre, inbillar oss att vi inte längre behöver dem. Att vi är redo för nya berättelser.

Så fel vi har.

De sagor jag älskade som femåring är desamma jag snyftar åt framför teven i dag. Flickan i prinsessklänningen har vuxit upp och blivit en självständig karriärkvinna i ett kungarike som kallas Manhattan, men hon är lika beroende som Snövit och Törnrosa av Drömprinsens magiska kyss.

När han till slut dyker upp och räddar Carrie från ett liv i olycka gråter jag som ett barn. Som jag alltid gjort.

Ja, Carrie gifter sig naturligtvis med Mr Big. Han har behandlat henne som skit i sex säsonger, men ändå är han hennes Prince Charming, hennes enda chans att få leva lycklig i alla sina dagar. Och genom mina glädjetårar kan jag inte låta bli att skämmas, att undra:

När ska vi växa upp?

När ska vi släppa tanken på Drömprinsen som svaret på alla frågor?

”Sex & the city” påstås handla om kvinnlig vänskap. Ändå är Samantha, Miranda och Charlotte lika maktlösa som de sju dvärgarna.

De kan älska Carrie gränslöst, finnas där tills döden skiljer dem åt.

Men de kan aldrig bli hennes lyckliga slut.

FAKTA

Annika Marklund

Ålder: 25. Bor: I en etta på Kungsholmen. Gör: Frilansskribent, modell och krönikör i Sofis mode. Familj: Mamma, pappa, styvpappa och

tre syskon, vänner och kärlek. Lyssnar på: Frida Hyvönens nya platta ”Silence is wild”. Hennes ”Dirty dancing” kan faktiskt vara världens bästa låt.

Tittar på: ”My so-called life” på dvd. Smärtsam tonårsångest när den är som vackrast. Läser: Peter Kihlgårds ”Kicki och Lasse”.