Kvinnor offrar sig för trenderna

Modetrender går
före bekvämlighet

Fötter från inspelningen av nya Sex and the City-filmen. Carrie och Miranda visar upp rejäla klackar.
NÖJE

Fötterna blir lidande när modet får bestämma. Fyra av tio kvinnor köper gladeligen skor som inte passar - bara de är trendiga.

En ny undersökning gjord av den brittiska organisationen The Society of Chiropodists and Podiatrists visar att 37 procent av de utfrågade kvinnorna gärna köper fel storlek på skorna så länge de är moderiktiga. Trots att de flesta fotproblem så som svullnader, förhårdnader, blåsor och inåtväxande tånaglar orsakas av felsittande skor.

– Många av oss tycker det är svårt att motstå fynd och de senaste modetrenderna. Men det är viktigt att komma ihåg att skor som sitter fel inte bara är obekvämt utan det kan även skada din hälsa, säger Lorraine Jones från the Society of Chiropodists and Podiatrists till BBC.

Höga klackar inte värst

De värsta fotplågarna är inte som man skulle kunna tro de skyhöga klackarna. De skor som gör mest skada är loafers där foten lätt halkar fram och pumps som är smala i tårna och så lågt skurna att de inte ger något stöd till foten.

– Det är viktigt att använda skor med rätt storlek och som passar aktiviteten. För vardagsbruk så borde kvinnor välja skor med låg klack, max fyra centimeter, med en rundad tå, säger Lorraine Jones till BBC.

Bland männen erkänner 17 procent att de köper skor i fel storlek.