Är riksdagen så tråkig, Victoria?

Kungafamiljen var klädd för begravning vid riksdagens öppnande

1 av 3
Har haft roligare? Kronprinsessan Victoria ser ut som om hon befinner sig på begravning och inte i riksdagen.
NÖJE

Riksdagens öppnande sker som sig bör med kungafamiljen på plats och statschefen själv förklarar riksdagen öppnad. En ganska högtidlig och trevlig tillställning kan tänkas, men varför ser det då ut som om kungafamiljen bevittnar en begravning?

Gårdagens öppnande av riksdagen bjöd på svartklädda kungligheter. Eftersom klädkoden var svart kavaj gällde det ju att klä upp sig, men måste det för den sakens skull se ut som om man vore på väg till en begravning?

– Man ska ju klä sig lite snyggare, men utan att vara festklädd. Det innebär slips och kavaj för herrar och något stiligt för damerna. Huvudsaken är att det inte är alltför urringat, sedan kan det lika gärna vara en knallgul klänning som en folkdräkt, säger Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter och erkänd stilexpert som bland annat skrivit boken "Stil och politik".

Klockren koppling till begravning

De tre kvinnorna i kungafamiljen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine valde alltså svart dräkt och hatt. Accessoarer som flor, vita pärlor och krås vid halsen förde tankarna till lämplig klädsel vid begravningar.

– Kopplingen till begravningsklädsel är ju klockren. Inte bara för att kungafamiljen var klädd för det, utan för att hela ceremonin också påminner om en begravning. Det är ingen stil eller elegans alls på riksdagens öppnande. Det borde vara en rolig högtidsstund, men är bara illa regisserat. Jag hade nog också burit begravningssvart till en så tråkig ceremoni! säger Barbro Hedvall.

Chanel-rätt

Kronprinsessan Victoria var dock inte helt ute i sin stil denna dag. Med tanke på att filmen ”Coco – livet före Chanel” går upp på biograferna i veckan känns hennes look helt rätt i tiden. Även om självaste Coco kanske också hade kvävt en gäspning i riksdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM