Ikon-kampen

Två modefilmer på bio just nu – vi ställer dem mot varandra i en catwalk-fajt

Audrey Tautou som Coco Chanel och Anna Wintour som sig själv.
NÖJE

Just nu rullar två avslöjande filmer om modeikoner på vita duken: ”The September issue” om Vogues chefredaktör Anna Wintour, och ”Coco – livet före Chanel” om designern Coco Chanels tidiga år. Nöjesbladet ställer de båda filmerna mot varandra för att ta reda på frågan: vilken är lärorikast?

Coco – livet före Chanel the september issue

Snyftpotential

Coco - livet före Chanel: Hög. Växer upp på nunnekloster och drömmer om att hennes pappa ska komma och hämta henne varje söndag. Försörjer sig på att sjunga varietévisor på sädiga barer, blir förväxlad med prostituerade.

The September Issue: Wintours syskon skrattar åt henne eftersom de jobbar med att hjälpa fattiga människor i Centralamerika medan hon bedömer färgblock i modeplåtningar. Detta gör henne bekymrad. Och rik och berömd.

Glammigaste ögonblick

Coco - livet före Chanel: När Coco sitter i en spegeltrappa efter en framgångsrik visning applåderas hon av alla modeller. Men är hon verkligen lycklig? Ingen vet. (Mest för att Audrey Tautou är frusen i samma ansiktsuttryck i 105 minuter.)

The September Issue: Hela intromontaget i filmen går ut på att strössla stjärnglitter över Wintour från att Karl Lagerfeld döper en klänning efter henne, till att hon är mer känd på modevisningarna än dem hon ska bevaka.

Feministiskt initiativ

Coco - livet före Chanel: Hela filmen igenom, inklusive i eftertexterna, görs det en stor grej av att hon aldrig gifte sig. Dessutom går hon sin egen karriärsmässiga väg när hon skalar av grannlåten från kvinnokläderna och gör strama, androgyna plagg.

The September Issue: På Vogue är det Wintour och creative directorn Grace Koddintong som styr allt, medan männen, till och med designgiganter som Jean-Paul Gaultier, är mjäkiga, kulmagade och kallsvettigt stammande.

Bästa oneliner

Coco - livet före Chanel: En närgången uppvaktare på krogen frågar om Coco känner sig gammal. ”När jag har tråkigt känner jag mig lastgammal”, lyder den klockrena avspisningen.

The September Issue: Wintour granskar fyra potentiella omslag till septembernumret och avfärdar ett av dem med: ”Den här rubriken är så stor att den ser ut att vara för blinda människor.”

Smaskiga avslöjanden

Coco - livet före Chanel: Det hintas rätt friskt om att Coco Chanel skulle vara bisexuell, något som aldrig bekräftats i verkligheten. När adelsdamerna förhör henne om sex så svarar hon queerkorrekt: Hud är hud, på alla kroppar.

The September Issue: Förutom att en del medarbetare på tidningen snarare utstrålar glåm än glam så visar det sig att Wintours dotter vägrar följa i mammans fashionfotspår. I stället revolterar hon som alla tonåringar genom att plugga juridik.

Erotiska eskapader

Coco - livet före Chanel: På klassiskt chick flick-manér slits Coco mellan en kylig, sofistikerad britt som gärna går långa strandpromenader, och en passionerad fransman som bor i ett slott och älskar viner och kvinnor.

The September Issue: Inga alls. Wintour rör inte många ansiktsmuskler under Prins Valiant-luggen. Den mest kittlande upptäckten är när hon under eftertexterna erkänner att hon vill ha en bättre backhand i tennis.