Modevärldens mäktigaste

1 av 3
Anna Wintour
NÖJE

Fruktad, hyllad, avundad.

Anna Wintour är en levande legend. Nu kommmer filmen om hennes liv bakom kulisserna.

Anna Wintour är en av världens viktigaste modeaktörer. Som chefredaktör på amerikanska Vogue har hon makten att lyfta eller sänka en designer.

"Nuclear Wintour"

Men för allmänheten är ”Nuclear Wintour” mest känd för sitt rykte som iskall och stenhård chef. Hon sägs ha tjänat som inspiration till Meryl Streeps frostiga roll i filmen ”Djävulen bär Prada”.

I en ny dokumentär visas verkligheten bakom kulisserna på hennes mytomspunna redaktion. ”The September issue”, som har premiär på fredag, visar arbetet med att skapa 2007 års septembernummer med Sienna Miller på omslaget – Vogues största tidning hittills. Filmen följer personalen kring Anna Wintour samt ger en inblick i hennes privatliv. Den visar en mjukare sida av den beryktade chefen och ger ett prov på hennes yrkesskicklighet.

Hon förvaltar arvet

Men vad har hon egentligen gjort för modevärlden och vari ligger hennes storhet? Sofis mode frågade Cay Bond, modejournalist och trendanalytiker om vad som gjort Anna Wintour till en av de största i branschen.

– Det är ganska intressant att definiera vad Anna Wintour gjort. Hon har en mycket speciell roll, med tanke på att hon leder en av de två första modetidningarna. Hon förvaltar arvet från Vogue som från starten var känd för att vara avantgarde och beskriva modets konstnärliga utveckling. Trots att den i dag är mycket mer kommersiell lyckas Anna Wintour ändå skapa en tidning som har en egen prägel och som fortfarande är världsledande. Det gör hon, precis som man gjorde i början, genom att samarbeta med världsledande fotografer som Steven Meisel och Annie Leibowitz som skapar inspirerande modebilder.

Vad är utmärkande för modebilderna i amerikanska Vogue?

– De är alltid välbalanserade, konstnärliga och tydliga. Det är inga flummiga modebilder, de visar plaggen och stilen på ett tydligt sätt. Tidningen porträtterar även människor som på ett eller annat sätt tillför något nytt till modet. Man får förståelse för inspirationen bakom modet från konst, musik, litteratur, arkitektur och film.

Vilka designers och märken lyfter Anna Wintour fram?

– Klassiker som Chanel, Prada och Dior och amerikanska klassiker som Calvin Klein, Ralph Lauren och Donna Karan är självklara. Men också nya unga talanger. Hon har en suverän förmåga att hitta begåvade designers och hon har gjort mycket för det nya amerikanska modet. Marc Jacobs har fått särskild uppmärksamhet från henne, samt Vera Wang och Phillip Lim.

FAKTA

Detta är Anna:

Namn: Anna Wintour. Ålder: 59 år. Bakgrund: Föddes i London. Började jobba med modejournalistik som tonåring. Familj: Två barn, Charles och Katherine, med exmaken David Shaffer. Bor: I New York. Gör: Chefredaktör för amerikanska Vogue sedan 1988. Aktuell: Med dokumentärfilmen ”The September issue” som har biopremiär på fredag.