”Jag har blivit ett monster”

Sofis mode har pratat med popstjärnan Lady Gaga

1 av 3
NÖJE

Lady Gaga har chockat och förfört modevärlden med sina galna kreationer.

Men under allt spektakel döljer sig en tjej som spenderade pengarna hon tjänat på första skivan på ett nytt hjärta till sin sjuka pappa.

De senaste månaderna har vi sett Lady Gaga, 23, hålla presskonferens i S&Mmundering, gå på röda mattan i fågelfjädrar och hamna i en bisarr diskussion om huruvida hon har en penis – allt på grund av en bild tagen snett underifrån där hennes minimala kläder buktar ut. En fråga som hon iskallt besvarat: ”Min vackra vagina är väldigt förolämpad”. Det är lätt att glömma bort att bakom alla kläder, kontroverser och poser finns det en väldigt begåvad sångerska och låtskrivare.

När Sofis mode ringde upp Lady Gaga i New York möttes vi av en allvarlig, eftertänksam röst – långt från spexiga spektakel.

– Jag tycker att kraven på kvinnliga artister just nu är löjligt låga. Folk blir förvånade när jag säger att jag skriver mina egna låtar och inte sjunger playback. Är det inte det som en artist ska göra?

Du har precis släppt en ny singel — ”Bad romance”. Vad inspirerade dig till den?

– Jag var på resa genom Norge, körde runt i all den vackra naturen och kände mig väldigt ensam. Jag kom att tänka på en klubb som jag var på i Ryssland som var full av sex, maffia och en känsla av fara och rädsla. ”Bad romance” handlar om att älska alla sidor hos en person – även de djupaste, mörkaste delarna.

Har du någon romans i ditt liv nu?

– Nej, jag är singel. Jag är ihop med min musik.

Hur har dina extrema kläder påverkat din musikkarriär?

– De ger en bild av musiken. De är en delav min livsstil — de visar vem jag är.

Vad inspirerar dig modemässigt?

– Just nu är mina kläder väldigt inspirerade av monster. Inte den sortens monster som man tänker sig, utan monster som finns inuti mig och det monster som jag själv känner att jag har blivit.

Vem gör dina kläder?

– Det mesta gör jag själv tillsammans med mitt kollektiv Haus of Gaga – men jag gillar också att stödja nya unga designers. I videon till ”Bad romance” har Alexander McQueen gjort mina kläder.

Jag läste att du betalat för en hjärtoperation till din pappa. Vad hände?

– Min pappa har lidit av en allvarlig hjärtsjukdom i flera år. Till slut sa jag till honom ”jag älskar dig och jag vill ge dig ett nytt hjärta”. Det var det första som jag använde pengarna jag tjänade på första skivan till. Han är mitt största fan och jag är hans. Det känns otroligt bra att kunna hjälpa honom och använda mina pengar till något så viktigt.

Har du alltid extrema kläder på dig — även privat?

– Ja, jag har en väldigt stark personlig stil. Det enda undantaget var på sjukhuset när jag väntade på pappas operation. Då hade jag på mig hans tröja.

FAKTA

Lady Gaga om...

... sitt gästspel i ”Gossip girl”: ”Det var jätteroligt att vara med, jag har aldrig uppträtt i en tv-serie förut. Jag spelar en sorts berättare — den som avslöjar sanningen.”

… kyssen med Alexander Skarsgård: ”Väldigt trevligt. Jag hade tur som fick med honom i min video till ’Paparazzi’ innan han blev så känd. Han är jättestor i USA nu!”

… brottningsmatchen med Madonna i ”Saturday Night Live”: ”Vi skrattade hela tiden, hon är underbar. Jag blir smickrad när folk jämför mig med henne för hon har lyckats med det som jag vill mest — att hålla länge som artist.

NAMN: Stefani Germanotta.

ÅLDER: 23 år.

BOR: New York.

BAKGRUND: Hon började som burleskartist i New York, sedan skrev hon låtar åt bland andra Britney Spears. Förra året slog hon igenom som soloartist med albumet ”The Fame”.

AKTUELL: Med skivan ”The Fame Monster” som består av debutskivan plus åtta nya låtar. Den släpptes den 15 december. Första singeln ”Bad romance” finns redan ute.