Fullt ös för Malin

1 av 3
På plåtning med Malin Åkerman.
NÖJE

Hon kallas den nya Cameron Diaz och är på god väg att etablera sig bland Hollywoods stora.

Sofi Fahrman fick ett exklusivtmöte med Sveriges senaste superstjärna: Malin Åkerman.

200 meter från min lägenhet i New York utspelar sig en plåtning som får förbipasserande att stanna upp och sätta sitt Starbuckskaffe i halsen.

På Femte Avenyn, nära Washington Square Park, trippar 31-åriga skådespelerskan Malin Åkerman vant fram på tiocentimeters k lackar.

Hon slänger med sitt blonda hår, drar i den korta, vita klänningen och bränner av perfekta leenden in i fotografens kameralins.

Solen skiner från en klarblå himmel och teamet diskuterar hur länge det perfekta ljuset kommer att stanna kvar. När den naturliga ljuskällan börjar dala bakom skyskraporna är det kört.

Fullt ös för Malin

Malin Åkerman ger järnet och i rödljuspauserna slänger fotografen sig ner på stans mest trafikerade gata med bara sin jacka som underlag. Han bränner av så många bilder han hinner innan de gula taxibilarna börjar tuta på honom och han får kasta sig upp igen.

Det är action när det är som bäst och förbaskat roligt att iaktta.

Stylist, AD, sminkös, ljussättare, fotograf och assistenter i en enda röra. Allt måste synka för att kampanjbilderna – i det här fallet för butikskedjan Sisters – ska bli så bra som möjligt. Malin Åkerman tar denna stressade situation med ro. Hon skrattar, skämtar med teamet och lyckas klämma in en intervju med mig.

I en skåpbil som står dubbelparkerad byter hon outfits på löpande band samtidigt som jag får möjlighet att ställa några frågor som jag är nyfiken på att höra svaret på. Ready, set, go!

Ge oss ditt bästa stylingtips?

– Jag är mycket för att satsa på en egen stil. Det är viktigt med en egen touch. Det ska vara personligt och för mig blir det gärna rock’n’roll och ett par coola skor.

Vilka trender gillar du?

– Att mixa en outfit. Gärna något klassiskt ihop med något vassare, med lite mer edge.

Favoritdesigner?

– Jag kommer på mig själv med att hela tiden falla för nya, men om jag ska välja en just nu får det bli Thakoon som gör riktigt coola grejer.

Vem stajlar dig på röda mattan?

– Många gånger gör jag det själv, men finns det budget för det plockar vi in en stylist som hjälper till.

Efter att ha sett din rockiga stil några gånger på röda mattan, får jag gissa att Bea Åkerlund hjälper dig ibland?

– Det stämmer.

Kan du dela med dig av dina bästa shoppingadresser i NY och LA?

– Los Angeles är bäst på second hand. Jag gillar butiken Jet Rag (825 N La Brea Ave), för där kan man hitta en hel del snygga väskor och boots. I New York shoppar jag mest i Soho. Där finns allt.

Sminkfavoriter?

– Eftersom jag är blond är mascara och kajal ett måste. Jag är inte så mycket för dyrt smink. Det finns en hel del från L’Oréal i min necessär. Sedan kan jag tipsa om ansiktstvätt från Neutrogena.

Vad är det dyraste du har i din garderob?

– En underbar present som jag fått av Miuccia Prada. Ett par fantastiska stövlar med mina initialer i guld på sulan. De är det coolaste jag fått!

Hur tränar du?

– Jag får tacka mig själv för bra gener, men jag ser också till att promenera en hel del. Gärna i Griffith Park i Los Angeles. Jag tycker det är snyggt att se tränad ut. Om jag har tid blir det crossfit-träning, det gillar jag.

Det är många som ser dig som den nya Cameron Diaz, vad säger du om det?

– Det tar jag som en komplimang. Jag hoppas att det kommer att fortsätta gå bra för mig. Jag tänker mycket på hur jag vill lansera mig själv. Jag ser till att välja bra roller och att jobba med bra regissörer.

Vad är det bästa och sämsta med Hollywood?

– Det bästa är att plocka upp telefonen och få ett samtal som meddelar att man fått en roll där man ska spela mot Ben Stiller eller Vince Vaughn. Då bara jublar man av glädje. Eller när man får ett par Prada-stövlar skickade till sig, hahaha! Det sämsta är så klart paparazzifotograferna. Jag vill hålla mitt privatliv för mig själv. Det är mycket lättare i Europa än här i USA.

Slutligen, vi bar liknande röda klänningar under en och samma kväll. Jag hade lanseringsfest för min bok och du var i Stockholm på en filmpremiär. Jag blev fullkomligen nermejlad, så nu måste jag få reda på var din klänning kom ifrån så att alla nyfikna kan få svar?

– Hahaha. Ja, jag minns det. Min kommer från Alexander McQueen.

FAKTA

Det här är Malin:

Ålder: 31 år.

Familj: Maken Roberto Zincone.

Bakgrund: Född i Stockholm, men flyttade två år gammal till Kanada. Har jobbat som modell och pluggat psykologi på universitetet, men flyttade till Los Angeles 2002 för att satsa på en karriär som skådespelare. Har bland annat medverkat i filmerna ”Trubbel i paradiset”, ”Watchmen” och ”27 dresses”. Sjunger även i rockbandet The Petalstones.

Aktuell: Med filmerna ”Happythankyoumoreplease”, som nominerades till juryns stora pris vid årets upplaga av filmfestivalen i Sundance, och ”The Romantics”, där hon bland andra spelar mot Anna Paquin och Josh Duhamel.

ARTIKELN HANDLAR OM