Svenska adelns hemliga klädkoder

Så ser de
att du inte är en av dem

1 av 2
Björn af Kleen
NÖJE

Du tror kanske att det är skinande, helt fläckfria läderskor från Italien som gäller. Du tänker att den som har fetast plånbok är den som skiner mest. Men sanningen är en helt annan.

– Helst ska dina kläder vara så slitna som möjligt, ha patina, säger stilexperten Björn af Kleen.

Man kan tro att den svenska adeln och överklassen är full av viktiga klädsymboler och strikta regler om vilka designermärken som gäller eller inte gäller. Men sanningen är att det som ger allra flest stilpoäng är tro det eller ej, vintage nedärvt inom släkten.

– Inget är finare än en tweedkavaj som du ärvt av din farfars farfar. Historik är väldigt viktigt i de här kretsarna, menar Björn af Kleen, stilexpert och aktuell med boken Jorden de ärvde.

I överklasskretsar finns det kanske inget viktigare eller finare än den årliga jakten. Då är det oljerock som gäller. Och ju slitnare desto bättre.

– Det finns en myt som säger att engelska godsherrar köper sin oljerock och sedan låter trädgårdsmästaren använda den i några månader för att få den där rätta, inarbetade ytan. En kille i min egen ålder hävdade att man lika gärna kan stanna hemma från jakten om man har en splitterny oljerock. Det går bort, berättar af Kleen.

Men om man ändå vill försöka smälta in bland överklassen en vanlig festkväll utan jakt, hur ska man göra då?

– Öva på att bära kostym. De här människorna är födda med kostym på, de går på Lundsberg där man lär sig hur man för sig bäst som en del av utbildningen. I uppklädda sammanhang kan man ofta skilja aristokrater från uppkomlingar. Adeln är vana kostymbärare som kan se självklara ut. Om man har råd skulle jag satsa på en skräddarsydd kostym som är skuren efter ens kropp. Det är väldigt lätt att köpa illasittande kostymer, och de trendiga märkena som finns är ärligt talat inte gjorda för våra nordiskt grovhuggna kroppar.

Finns det ändå något märke som du skulle säga är kopplat till överklassen?

– Ralph Lauren. Ett märke som ser klassiskt ut och som är starkt förknippat med lediga överklassmiljöer, semersteröar och herrgårdsliv men som också gör billigare kollektioner som gör att de flesta ändå kan ha råd med dem, säger Björn af Kleen.

En Ralph Lauren- piké, ett par slitna seglarskor, en sliten oljerock och en självsäker hållning är alltså allt du behöver för att smälta in i de fina salongerna.