Allting börjar alltid i Paris

Världens modehus del 1: Frankrike

Foto: AP
Lanvin attraherar såväl de mest trendkänsliga modelejonen som överklassdamerna i Paris lyxiga 16:e arrondissement. Här visas höst- och vinterkollektionen 2010/2011.
NÖJE

Hur känner man igen en Dior-klänning? Vad kännetecknar Balmain?

I fyra avsnitt guidar Sofis mode dig till de mest betydelsefulla modehusen i de viktigaste modeländerna: Frankrike, Italien, Storbritannien och USA.

Varje vecka översvämmas vi av bilder från modeveckor, galor och premiärer. På visningar och röda mattan snurrar kläder från världens modehus förbi – en Lanvin-klänning här, en Alexander Wang-väska där.

Vi har tagit ett steg tillbaka och gjort en guide till de största ländernas modescener; hur de viktigaste modehusen startade, vad de är bra på och hur heta de är i dag. Vi startar där allting började – i Frankrike.

Överklassen bestämde

Den franska modescenen har flera hundra år på nacken. Redan på 1600-talet dikterade den franska överklassen i Paris vad som var god smak och stil för resten av Europa. Här uppfanns haute couturen, modehusen, säsongstänket och här startade den första modepressen.

Efter andra världskriget tappade Frankrike sin dominans och har efter det fått stark konkurrens, framförallt från Italien och USA.

Precis som på det franska hovets tid kännetecknas dagens franska modescen av lyx – till skillnad från det sportigare amerikanska modet eller mer punkiga brittiska. I Paris sitter sömmerskor och syr couturekläder för hand i dyra material. Det typiska franska modet är elegant, chict och exklusivt.

FAKTA

Fashionskolan – tre typer av modevisningar

» Ready-to-wear/prêt-à-porter: Kläder som är gjorda efter standardiserade storlekar och mönster och som är avsedda för butiksförsäljning. Visas i form av en höst/vinter- och en vår/sommarkollektion.

»?Haute couture: Haute couture-kläder är unika plagg gjorda för catwalken eller specialsydda för att passa en beställare, och ett sätt för modehusen att visa upp sin konstnärliga vision. Namnet haute couture är skyddat i Frankrike och får bara användas av modehus som är godkända av handelskammaren. Chanel och Dior visar två haute couture-kollektioner per år.

» Cruise/resort-kollektioner: Ready-to-wear-visningar som sker utöver de två säsongsvisningarna. Cruise-kollektionerna visar lätta sommarkläder och riktade sig ursprungligen till rika jetsettare som reste bort på kryssningar över vintern.

ARTIKELN HANDLAR OM