Modeexperten: Välj yrkesklädsel med respekt i värmen!

Så bör du klä dig som jobbar i extremhettan

NÖJE

Svettigt på jobbet?

Behåll kostymen på. Åtminstone du som har viktiga möten.

– Det vore respektlöst annars, säger modekonsulten Lotta Götrich Knöppel.

Foto: Aftonbladet
Lotta Götrich Knöppel

Semesterfirare njuter av den tropiska värmen – men de som jobbar får allt hålla på klädkoden. Shorts på jobbet går bort på många ställen. Mäklare, banktjänstemän och advokater hör till dem som får svettas mest.

– Det gäller framförallt dem som har möten. Allt med kläder har att göra med respekt för andra människor. Det är oansvarigt att chansa och sätta på sig något enklare, säger modekonsult Lotta Götrich Knöppel.

”Använd ditt sunda förnuft”

Men det finns undantag. Även affärsmän får lätta lite på klädkoden – ibland.

– Det beror på. Det är förutsättningarna som styr, vad är det jag ska göra och i vilken miljö? Man får använda sitt sunda förnuft, det ingår i jobbet att ha omdöme, säger Lotta Götrich Knöppel.

”Kläder en förtroendegrej”

Fastighetsmäklarbranschen tillämpar ofta en strikt klädkod – kostym och slips gäller, oavsett temperatur.

– Man gör inte ett sämre jobb bara för att man är ledigt klädd, men det är en förtroendegrej. Kommer jag i badshorts upplevs jag som mindre trovärdig, säger fastighetsmäklare Mattias Holm.

”Bar överkropp ofräscht”

Byggarbetare, trädgårdsmästare och gatsopare slipper visserligen kostym av praktiska skäl, men enligt experten finns det gränser även för dem som knegar i det fria.

– Jag är fullständigt allergisk mot män som har linne där man ser för mycket av överkroppen. Bar överkropp är inte heller så trevligt. Sedan är det inte alla som har figur för det heller. Man måste ha någon typ av självkritik, säger Lotta Götrich Knöppel.

FAKTA

Så klär sig de olika yrkesgrupperna

Mattias Holm, fastighetsmäklare:

För oss gäller kostym och slips. Vissa mäklare har det inskrivet i sitt anställningsavtal. Bara tår och knäshorts går helt bort. I extrem värme kan man kanske ha linnebrallor istället för kostymbyxor. Tjejer kan ha kjol som inte är för kort. Men shorts är aldrig okej.

Patrik Rönnelöw, butikschef ICA Globen:

Vi har det väl förspänt, det är ganska kallt i vår butik och vi tillhandahåller samma kläder hela året. Många har pikétröjor på sommaren. Shorts har vi inte, inga privata shorts är tillåtna.

Sargon de Basso, advokat:

Det är kostym som gäller alltjämt. När det blir varmt i rättssalen vågar vi oss på att ta av kavajen. När man inte sitter i domstol kan man vara mer ledigt klädd, men det känns inte lämpligt att komma in med hawaiiskjorta och shorts i rätten. Det handlar om att visa vördnad för det som avhandlas.