Italienska modemaffian

Världens modehus del 2: Italien

Foto: AP
Gucci är ett av de äldsta modehusen i Italien. Deras status har pendlat genom åren. I dag är de kända för sina sexiga klänningar och klassiska accessoarer. Här visas vår- och sommarkollektionen 2010.
NÖJE

Sofis modes serie om världens största modeländer fortsätter.

Nu har turen kommit till Italien.

Italien har en lång tradition inom smycken, läderartiklar och lyxtextilier – men det var först efter andra världskriget som den italienska modescenen fick sitt stora genombrott. De italienska modehusen mixade den franska couturetraditionen med amerikansk massproduktion. De gjorde välskräddade, lyxiga kläder som samtidigt var tillgängliga och lättburna. Konceptet gjorde stor succé och Milano strider nu med Paris om titeln världens modehuvudstad.

FAKTA

Fashionskolan

– tre typer av modevisningar

Ready-to-wear/prêt-à-porter: Kläder som är gjorda efter standardiserade storlekar och mönster och som är avsedda för butiksförsäljning. Visas i form av en höst/vinter- och en vår/sommarkollektion.

Haute couture: Haute couture-kläder är unika plagg gjorda för catwalken eller specialsydda för att passa en beställare, och ett sätt för modehusen att visa upp sin konstnärliga vision.

Cruise/resort-kollektioner: Ready-to-wear-visningar som sker utöver de två säsongsvisningarna. Cruise-kollektionerna visar lätta sommarkläder och riktade sig ursprungligen till rika jetsettare som reste bort på kryssningar över vintern

ARTIKELN HANDLAR OM