Sexigt strandhår – NU!

Din överlevnadsguide för sommarsvallet

NÖJE

Sol, saltvatten och sand sätter hård press på ditt hår. Vi har kartlagt tipsen som gör att du återvänder från semestern med fräsch bränna och glansigt hår. Vill du undvika kluvna toppar ska du läsa nu!

Ditt hår blir frissigt

Varför det händer: När det är fuktigt utomhus absorberar håret vatten från luften och sväller upp.

Din quickfix: Applicera en stylingprodukt som innehåller silikon i håret innan du går ut. Det hjälper till att försegla hårstråna vilket gör att de inte kan absorbera lika mycket fukt. Har du ingen antifrissprodukt? Ta en klick handlotion, gnugga in i handflatorna och dra lätt över håret. Det dämpar de flygiga hårstråna och håller frisyren på plats.

Ditt hår är torrt som sandpapper

Varför det händer: När du utsätter håret för sol, färgbehandlingar och överdriven styling bryter du ned hårstråets yttersta skikt som fungerar som en skyddsbarriär.

Din quickfix: Att schamponera håret varje dag kan dra fukten ur det så försök att dra ner på tvättarna till ungefär var tredje dag. Använd också solskyddsfaktor för håret när du går till stranden eller gör din egen djupverkande fuktmask genom att kamma igenom håret med lite balsam innan du beger dig ut. Det blir som en djupverkande inpackning som skyddar håret från att bli skadat. Ditt hår har tappat all glans

Ditt hår har tappat all glans

Varför det händer: Sol och saltvatten gör att hårets naturliga fetter dras ut.

Din quickfix: Kläder har en tendens att blekna i torktumlaren och detsamma gäller för ditt hår. Försök att lufttorka när du kan och om du måste använda fönen ska du ställa in den på mediumvärme i stället för hög värme och se till att hålla fönen minst 10 centimeter från håret. Ge också håret en extra glanskick genom att göra en inpackning minst en gång i veckan. ”Chronologiste”, 980 kronor, Kérastase. Unna håret en riktig lyxbehandling! Superkit som hjälper håret att få glansen tillbaka.

Ditt hår blir klorgrönt

Varför det händer: Kloret får kopparrören i speciellt gamla pooler att oxidera vilket gör att det bildas en grön färg som lätt fäster i blont hår.

Din quickfix: Simmar du ofta under vatten är det allra bäst om du kan använda en badmössa. Är skadan redan skedd? Använd silverschampoprodukter som neutraliserar den gröna färgen eller gör en hemmakur med askorbinsyra, mer känt som C-vitamin. Mosa ner en C-vitamintablett i ditt schampo och låt det verka i håret som en inpackning under minst 5 minuter. Tvätta och upprepa tills du fått ur det gröna.

Din färgning förändras

Varför det händer: Inget är värre för din hårfärg än solens UV-strålar som penetrerar hårstråna och bryter ned hårfärgens molekyler. Resultatet blir en urtvättad och ojämn nyans.

Din quickfix: Det bästa sättet att undvika solskador på färgen är att dölja håret med en hatt, scarf eller att sätta upp det i en knut eller flätor. Ju mindre ditt hår exponeras för solen, desto mindre skada tar det. Använd också solskydd för håret och schamponera det med milda sulfatfria produkter. ”Aftersun spray”, 124 kronor, BC Bonacure/Schwarzkopf. Bygger upp hårcellen och håller den stark.

Dina toppar är kluvna och spröda

Varför det händer: Behandlat hår som blivit färgat, slingat eller solskadat kan lätt bli slitet och skört.

Din quickfix: Tre ord — klipp dig ofta! Enda sättet att bli av med slitna toppar är att klippa bort dem, men för att förebygga att problemet över huvud taget uppstår bör du besöka frisören var 6–8 vecka. Om du inte kommer i väg till en salong direkt kan du dölja problemet genom att använda en produkt som tillfälligt klistrar ihop kluvna toppar.

”Super smooth relaxing hair masque”, 405 kronor, Pureology. Ekologisk hårmask som kapslar in fukt i topparna.

AV: Julia Klingener Foto: BÖRJE THURESSON, PEDER WAHLBERG, THINKSTOCK, AFTONBLADET BILD, AP