Spetsa till garderoben

1 av 8
Svart klänning med puffärm i spets, i viskos, 300 kr, Vero Moda. Silvrigt armband med flera kedjor, 69 kr, Indiska. Stor ring i svart och silver, 29,50 kr, H&M. Skor med öppen tå och snörning, 699 kr, Eurosko.
NÖJE

De knypplade mönstren är en seglivad trend.

Även i höst är det helt rätt att sätta spets på tillvaron.

Under både våren och sommaren har vi sett mängder av spetskreationer i butikerna. Klänningar, blusar, sjalar och shorts. Ofta i ljusa och somriga toner.

Och än är modet inte mättat på trenden.

Lotta Ahlvar är vd för Svenska moderådet. Enligt henne är spetsar en klassiker som precis som mycket annat kommer och går inom modevärlden.

– I spets kan man se romantisk, vacker och skör ut men också sexig och tuff. Just nu har vi en våg som bland annat hänger ihop med starka 1980-talsinfluenser, säger hon.

Sätt på leggings

Lotta Ahlvar berättar att sommarens spetsklänningar lätt kan få en höstigare look. Allt handlar om hur du väljer att matcha.

– Det är enkelt att förändra sommarkänslan. Sätt på dig ett par leggings och byt ut sandalerna mot ett par stövlar och du får genast en helt annan outfit, säger hon.

Fynda second hand

Om du däremot är sugen på att investera i nya plagg tipsar vår expert om att satsa på svarta spetsar och att inte bara gå till de stora kedjorna utan även leta i second hand-butiker.

– Där kan man hitta snygga 1950- och 1960-talsklänningar och andra fynd i bra kvalitet.

Hösten bjuder även på spets mixat med andra material och finns också som detaljer på olika stickade plagg.

FAKTA

Foto: Mikael Gustavsen

Styling: Annika Jeppsson

Hår & makeup: Johanna Persson

Modell: Lena Nyholm