New York

Världens modehus del 4: USA

Donna Karan från vårvisningen 2010.
NÖJE

Sportiga plagg, denim och minimalism har gjort USA till en modeuppstickare att räkna med.

Sofis modes serie om världens viktigaste modeländer har nu nått fjärde och sista delen.

Under andra världskriget blev den stora trendsättarstaden Paris isolerad från resten av världen. Det gav amerikanska designers en chans att kliva fram. De tog tillvara på de nya massproduktionsteknikerna och visade att det gick att skapa kvalitet även med kläder som gjordes efter standardstorlekar. Den typiska amerikanska stilen var sportig och ledig men ändå elegant.

Parallellt med det sportiga modet blev det extravaganta Hollywood en viktig inspirationskälla. Kopplingen mellan filmfabriken och modevärlden har fortsatt genom åren – filmkaraktärer har skapat trender och hjälpt till att lansera nya designers. 70- och 80-talens amerikanska unisexlook gjordespopulär av filmer som ”Annie Hall”.

I slutet av 70-talet tog amerikanska modeskapare upp det klassiska denimtyget och gjorde jeans till ett finmodeplagg.

Under det minimalistiska 90-talet blev USA en ledande modenation tack vare designers som Calvin Klein.

I dag har den sportiga designen, denimplaggen och det minimalistiska uttrycket fått sällskap av rockigt streetmode och lekfullt nyskapande – inte minst tack vare mode-geniet Marc Jacobs. Och kopplingen mellan Hollywood och modevärlden är starkare än någonsin. Kändisar visar kläder på catwalk-en, gör egna kollektioner och sitter längst fram under visningarna i New York.