Bye, bye nariga händer

Bäst i test just nu

NÖJE

Utan vantarnas beskydd avslöjas händernas kondition. Sofis mode har tipsen som får händerna i toppform igen.

AV: Anna Wahlberg FOTO: Peder Wahlberg

Handfasta tips — så gör du

Dagligen utsätts händerna för tuffa och ibland smutsiga utmaningar. Överös dem med vård och kärlek.

1 Börja med att ta bort gammalt nagellack med remover och låt sedan händerna sjunka ner i ett ljummet, avkopplande vattenbad. Tillsätt gärna en uppmjukande och rengörande produkt i vattnet.

2 Skrubba bort döda hudceller, eventuell ingrodd smuts och hårda valkar med en handpeeling. En mjuk nagelborste går också bra att gnugga händerna med. Skölj noga med ljummet vatten och torka torrt.

Sätt guldkant på tillvaron med ”Super aqua-hands” från Guerlain, en silkeslen handkräm laddad med fukt och magiska anti-aging-egenskaper. Pris, 560 kronor.

3 Applicera en vårdande och fuktgivande handmask och låt den verka medan du slappnar av. Regelbunden användning av en uppljusande och blekande mask begränsar pigmentförändringar i huden. Skölj av masken med ljummet vatten och torka noga.

4 Smörj in händerna med en generös klick återfuktande handkräm och unna dig en stunds handmassage.

5 Torka nagelytan torr från handkräm och applicera ett skyddande och härdande baslack – då håller naglarna sig starka och snygga oavsett om lackar dem eller inte.

TIPS! Överraska pojkvännen med en skön behandling för händerna, steg för steg-tipsen funkar perfekt även för honom.

Passande produkter

Bra produkter för händerna finns i alla prislägen. Vi listar några favoriter.

Låt inte pigmentfläckar och tydliga blodådror på händerna avslöja din ålder. ”Ultra-concentrate cream for the hands” är en handkräm med anti-aging-egenskaper från Strivectin/Eleven som appliceras enbart på handens ovandel —†och gör underverk. Pris, 675 kronor.
Intensivt återfuktande och lavendeldoftande handkräm med macadamianötolja, sheasmör och myrra vårdar torra händer, sköra naglar och fnasiga nagelband. ”Lavender hand therapy”, 125 kronor, Crabtree & Evelyn.
Lyxiga ”Citrus moisture scrub” är en mild och mycket dryg peeling för händerna som tar bort fnas och döda hudceller och förbereder huden för efterföljande behandling. Från CND/Naglar, kostar 200 kronor.
Håll bakterierna borta! ”Hand sanitiser tuberose & jasmine” från Nougat London/Accessora snabbdesinficerar händerna med en fantastisk doft av citrus, jasmin och tuberose. Pris, 155 kronor.
”Cuticle cream” från Depend är en nagelbandskräm som vårdar och lindrar fnasiga nagelband till oslagbart mirakelpris: 25 kronor.
Söt och smidig tag med-tub med silkeslen, snabbtorkande handkräm med milt tvålig doft. ”My hands love me”, 145 kronor, Odd Molly.
Handkrämen ”Nutrix royal mains” från Lancôme torkar snabbt, kladdar inte och ger ett långvarigt, silkeslent resultat. Favorit i Sofis modes handkrämstest 2009. Pris, 255 kronor.
Te för tassarna! ”Green tea soak” är en rengörande och uppmjukande gel för handbadet med en doft som för tankarna till lyxspa. Från OPI. Pris, 185 kronor.

Lackat är lyckat

Skippa nagelbitandet. Komplettera din outfit med klös.

NAGELBANDEN. Pensla nagelbanden med en uppmjukande nagelbandspeeling innan du försiktigt petar ner dem med en orangepinne. Applicera nagelolja på varje nagel och massera in på både naglar och nagelband.

FORM OCH LÄNGD. Fila naglarna till en form och längd som du trivs med och jämna till nagelplattan försiktigt med en poleringsfil. Senaste åren har fyrkantiga naglar varit mest populära, nu återgår formen till att följa fingertoppens form och bli mer oval. Trendig bubblare är åttiotalsspetsiga naglar.

LACKA. För en hållbar manikyr: grunda med baslack innan du penslar på två lager nagellack. Avsluta med ett snabbtorkande överlack som tränger ner och torkar samtliga lacklager. Ont om tid? Enbart lack och överlack funkar bra om du är beredd att tumma på hållbarheten.

NYANSAMBIVALENS. Vårens hetaste lacker följer tre huvudteman: svalkande mintgrönt, smutsigt lerfärgat eller spralligt korall. Vilket lack väljer du?

Vanvården som förstör

Det är inte ansiktets rynkor som avslöjar din ålder — det är händerna. Lär dig tricken som vrider tillbaka klockan.

Skydda händerna med handskar när du diskar så blir inte huden uttorkad av allt vatten.,

Pigmentförändringar och rynkor drabbar inte bara ansiktet. Vårda händerna genom att smörja in dem med solskyddskräm innan du går ut.

Använd handskar när du diskar eller tillbringar mycket tid i vatten. Trivs du inte med handskar finns det handkrämer som bildar en skyddande, vattenavvisande film på händerna.

Samma handkräm dygnet runt? Nänä, dagtid behövs en kräm som absorberas snabbt och inte kladdar. Nattetid kan du välja en rikare kräm som verkar på djupet och använda bomullsvantar när du sover – inte sexigt, men verkningsfullt.

Torkfuskare får torrare, fulare händer med fler hudsprickor och sämre naglar. Dessutom sprider fuktiga händer tusen gånger fler bakterier än torra.

Solbruna händer är snyggare. Applicera ett ultratunt lager brun utan sol på handens översida med hjälp av en bomullstuss. Bäst resultat får du med en kräm som gradvis bygger upp brännan.

Se över händer och naglar dagligen, rengör småsår och fila bort flikar på naglarna.

ARTIKELN HANDLAR OM