Bästa jeansen för din kropp

Hitta rätt i jeansdjungeln

NÖJE

Att prova jeans kan vara en riktig plåga – sitter de bra över låren så går de inte att stänga i midjan och vice versa.

You Nguyen.

Sofis mode har träffat You Nguyen, chefsdesigner på Levi’s. Med en ny kollektion som bygger på kvinnans former vill han förändra både hur vi ser på jeansen och på oss själva.

Varför är det så hopplöst svårt att hitta ett par jeans som sitter perfekt?

– För att de har designats efter den kroppsform som är vanligast – men alla kvinnor över hela världen har inte samma kroppstyp.

Hur upptäckte ni problemet?

– Vi intervjuade en stor mängd kvinnor, och jag blev helt förkrossad över vilken stor frustration många kände. Jag följde även med kvinnor ut och shoppade och hälften kunde prova över tio par innan de hittade jeans som satt – inte ens bra – utan okej.

– När jeansen inte passade var deras första tanke att de borde ändra på sig själva för att passa in, som att gå ner i vikt eller börja träna. Vi kom fram till att det är något som industrin gör fel.

Vilka är de största problemen?

– Att jeansen sitter bra över nedre delen av höfterna men inte går att stänga i midjan, men blir pösiga över höfterna om man tar en storlek större. Att de sitter bra över rumpan men glipar där bak – men inte går att få på om man går ner en storlek.

Nu släpper ni en helt ny jeanskollektion, baserad på kvinnans kurvor. Hur har ni tagit fram den?

– Vi började med att 3D-skanna 60 000 kvinnor över hela världen för att få fram en bild av hur kvinnors kroppar verkligen ser ut. Vi kom fram till att nästan alla kan

delas in i tre olika former – en rak, en medelkurvig och en kurvig – och utifrån de formerna har vi sedan skapat tre olika jeansmodeller. Det har ingenting med storlek att göra, allt handlar om proportioner – även en smal person kan ha en väldigt kurvig kroppsform.

Vad är viktigt när man köper jeans?

– Hur de sitter över rumpan och höften – sitter de inte bra där så kvittar det hur de sitter kring benen.