Från minimjölk till ansiktsmjölk

Här är Emma
Wiklunds nya satsning

Foto: Andreas von Gegerfelt
Emma Wiklund
NÖJE

Hon är Sveriges enda riktiga (före detta) supermodell och var länge Lindex ansikte utåt. Sofis mode träffar Emma Wiklund under lanseringen av hennes egen skönhetsserie "Emma S.". Det är en glad 41-åring som slår sig ner i soffan mittemot.

En idrottsfråga - hur känns det?

– Mycket bra! Jag har jobbat i över 2,5 år med detta, och jag är väldigt glad och stolt över sortimentet och produkterna. Det har varit en hyfsat välbevarad hemlighet fram till nu.

Men varför inte "Emma W." - för Wiklund?

– Ingen kunde uttala Sjöberg i Paris när jag arbetade som modell. Det blev "Sjoborrrr" och "Shabarrhhg". Så mitt modellnamn blev "Emma S", så det kändes rätt att fortsätta med det. Dessutom finns det redan en modell som heter Emma W.

När fick du idén?

– På mitten av 90-talet fick jag idén att göra något eget. När jag arbetade som modell var jag så beroende av min hy, och blev smått besatt av att den skulle vara fräsch till plåtningarna. Det här var innan modevärlden började retuschera så hårt som de gör i dag, och hade du finnar eller utslag fick du inte jobba. Jag är lite nördig när det gäller hudvård, än i dag. Och jag hade en dröm om att starta ett eget bolag, i mitt eget namn. Men nu gör jag det ihop med goda vänner och familjemedlemmar.

(Emmas mamma och pappa sticker in huvudet genom dörren)

– Vi går nu! Middag ikväll!

– Okej!

Du tog fram krämerna i samarbete med CCS. Hur mycket kontroll hade du under arbetet?

– Jag har ett stort kontrollbehov, och det måste man nog ha, när man ska sätta sitt eget namn på en produkt. Jag ville ha bra resultat. Men självklart var jag beroende av proffsen, kemisterna, för att det skulle bli rätt. Det har varit många turer. Som när vi skulle ta fram fuktighetskrämen, jag ville att den skulle gå in i huden snabbt, behålla fukten hela dagen, absolut inte vara klibbig, och så vidare. Jag har haft med mig en massa referensprodukter, krämer jag gillat.

Du är väldigt slät och ungdomlig i hyn. Har du testat botox?

– Nej. Jag är lite rädd för det där med nervgift nära hjärnan, det känns läskigt. Och så ser man ganska många som har överdoserat botox, de har ju inga ansiktsuttryck kvar! Hoppas du märker att jag har ett väldigt rörligt ansikte, jag HAR rynkor (skrattar stort).

– Men jag ska aldrig säga aldrig vad gäller ingrepp, jag kanske ändrar mig på den punkten. Men jag har inga planer på det i dagsläget.

Emma tipsar:

Viktiga faktorer för bra hy!

* Solskydd.

* Bra produkter - var noga med rengöringen.

* Maten är viktig: få i dig bra fetter, vitaminer och antioxidanter, inte så mycket socker och snabba kolhydrater.

* Gör en riktigt bra ansiktsbehandling tre gånger om året, med portömning och lugnande mask.

* Prioritera sömnen.

* Försök minska på stressen, och hitta rutiner som gör dig lugn. Andas!

FAKTA

Emma Wiklund:

Ålder: 41.

Familj: Maken filmrecensenten Hans Wiklund samt barnen Elis, 9 år, och Tyra, 7 år.

Bostad: Lägenhet i Vasastan i Stockholm, sommarställe på Värmdö.

Karriär: Genombrott i Arlas kampanj för minimjölk. Var en av världens tio mest kända modeller. Arbetade för Mikas, Fashion Agency i Milano, Viva Agency i Paris och Elite Model Management i New York. Gjorde kampanjer för Versace och Lanvin, och medverkade i George Michaels musikvideo "Too Funky". Har sedan dess bland annat varit skådespelerska i fyra filmer av Luc Besson, programledare på TV4 Plus, modell och styrelseledamot för Lindex och skönhetsredaktör för Passion for Business.

Aktuell: Med Emmas skönhetsserie "Emma S.", bestående av dag- och nattkräm, rengöring, serum och solskyddsfaktor, finns på Åhléns från den 9 september.