Låna looken

Nu kommer biblioteket – för kläder

Foto: björn lindahl
miljösmart Hanna Nyberg och Ida Palmgren har grundat Lånegarderoben.
NÖJE

Bytt, bytt, kommer kanske tillbaka – om tre veckor.

Efter second hand och Blocket kommer nu lånekläderna.

– Att vara miljömedveten är inte längre flummigt eller ­hippie, säger Ida Palmgren, en av grundarna till Lånegarderoben.

Lånekorten ligger i ordning på bordet, som på ett riktigt bibliotek. Men här finns inga bokhyllor, bara kappor, kostymer och kjolar. Nya, trendsäkra plagg delar hängare med färgglada vintageplagg i den lilla källarlokalen i Midsommarkransen utanför Stockholm.

På en galge hänger en rosa långklänning från 70-talet, på en annan ett par dyrköpta Armanijeans.

– Grundtanken är att konsumera mindre, att dela på plaggen. Att uppdatera garderoben utan att påverka miljön kostar heller inte ­lika mycket, säger Lina Lundin, initiativtagare och volontärsäljare i butiken som drivs som en ideell förening.

Tre plagg i tre veckor

Efter en försöksperiod under modeveckan i somras öppnade ­Lånegarderoben i september och har i dag 111 medlemmar.

– Man betalar en medlemsavgift på 400 kronor för ett halvår och för det får man välja tre plagg som man får behålla i tre veckor, säger Ida Palmgren.

De första kläderna i kollektionen skänktes av Myrorna, sedan har allt fler skänkt plagg, både ­privatpersoner och klädmärken som profilerar sig som miljö­med­vetna, ekologiska och med krav på en korrekt arbetsmiljö hos producenterna.

Målgruppen är både kvinnor och män, 20–35 år men bland stamkunderna finns också 16-åringar och en 65-årig dam.

Fler på gång

Idén om lånekläder har redan ”exporterats” till Umeå och ett klädbibliotek är på väg att öppna i Malmö.

– Vi vill inspirera till att förändra människors klädkonsumtion och tror att etiskt producerade textilier och lånade plagg på sikt är ett mer hållbart sätt att konsumera, säger Lina Lundin.