Räkna ut din verkliga skönhetsålder!

Testa dig själv!

NÖJE

Ditt personnummer i all ära — men vad säger din hy om din ålder? Din livsstil, vad du äter och hur mycket du stressar påverkar mer än du tror. Gör vårt test och lär dig hur du bör ta hand om just din hudtyp!

Av: Julia Klingener

GÖR SÅ HÄR: Välj det alternativ på varje fråga som stämmer bäst in på dig. Räkna samman hur många A-svar, B-svar respektive C-svar du får och hitta sedan din hudtyp i förklaringarna på nästa uppslag.

1. Röker du?

A Nej.

B Ja.

C Det händer att jag feströker.

2. Hur mycker tränar du?

A Tre gånger i veckan eller mer.

B Vadå hur mycket? Jag tränar i princip aldrig.

C Jag går långa promenader och vardagsmotionerar mycket.

3. Hur skulle du beskriva ditt hår?

A Normalt.

B Blir lätt torrt.

C Blir lätt fett.

4. Var har du flest rynkor?

A Runt ögonen.

B Runt munnen.

C I pannan.

5. Hur mycket vatten dricker du per dag?

A 1,5 liter eller mer.

B Ett glas eller mindre.

C Cirka åtta glas.

6. Vad äter du oftast till lunch?

A En matig sallad eller en lunchlåda som jag själv har förberett.

B Jag brukar hoppa över lunchen och tar en extra latte.

C Dagens från den lokala lunchrestaurangen eller snabbmat.

7. Hur skulle du beskriva din hudtyp?

A Normal.

B Torr.

C Känslig.

8. Hur skyddar du dig mot solen på sommaren?

A Jag använder solskydd 50+ i ansiktet eller solhatt.

B Jag pressar utan solskydd.

C Om jag kommer ihåg det använder jag solskyddsfaktor 15, ungefär.

9. Hur skulle du beskriva din arbetsmiljö?

A Lugn och harmonisk.

B Väldigt stressigt.

C Oftast lugn, men stressig i perioder.

10. Vilken sorts lördagsgott unnar du dig?

A Några rutor mörk choklad.

B Lördagsgodis deluxe.

C Chips och dipp.

11. Hur många timmars sömn snittar du på per natt?

A Åtta, ungefär.

B Färre än sex.

C Oregelbundet.

12. Har du gått upp eller ner mer än fem kilo under de senaste tre månaderna?

A Nej.

B Jag pendlar upp och ner hela tiden.

C Ja.

FAKTA

Sammanställning:

FLEST A:

DIN HY ÄR CIRKA 20 ÅR

I tjugoårsåldern har huden fortfarande en bra kollagenproduktion och minimalt med fina linjer. Nyckeln för att bevara din hy så fin som den är nu är att återfukta, nära och skydda den regelbundet. Smörj in dig med en närande fuktkräm varje dag och var noga med rengöringen både morgon och kväll. Det du gör varje dag är det du får bestående resultat av.

Tips: Boosta med antioxidanter!

Antioxidanter är kända för att motverka fria radikaler och minska inflammationer i kroppen, vilket i sin tur resulterar i mindre rynkor. Frossa i antioxidantrika livsmedel som naturligt färgglada bär, frukter och grönsaker. Blåbär är särskilt bra för hyn eftersom C-vitaminet i dem hindrar pigmenteringar i huden från att klumpa ihop sig till pigmentfläckar.

Produkterna för dig:

”Skin hydrating booster”, 465 kronor, Dermalogica. Intensivt fuktgivande booster med hyaluronsyra och närande algextrakt som du lägger på före din vanliga dagkräm. ”Hydreane riche”, 159 kronor, La Roche-Posay. Ansiktskräm som smälter in snabbt i huden och gör den mjuk och återfuktad.

FLEST B:

DIN HY ÄR CIRKA 40 ÅR

När du kommer upp i fyrtioårsåldern går kroppen igenom en hormonförändring som kan göra den torr och extra känslig. Dessutom minskar kollagenproduktionen och huden blir lite slappare, medan ansiktsuttrycket gradvis blir hårdare. Du behöver framför allt fokusera på produkter som återger huden dess spänst och motverkar rynkor. Se också till att exfoliera huden regelbundet! På så sätt får du en fräschare lyster samtidigt som din antiagekräm får hjälp att penetrera huden bättre.

Tips: Ät mer omega 3!

Eftersom kollagenproduktionen saktas ner är det viktigt att du återfuktar huden inifrån. Ge den extra smörjolja genom att äta rikligt med bra fettsyror, gärna med hjälp av tillskott som omega 3. Nötter är rika på både vitamin B och E som hjälper hudcellerna att förnya sig själva, framför allt valnötter ger huden glans och lyster inifrån. Även avokado och lax innehåller massvis av de nyttiga fetter som behövs för att återfukta huden.

Produkterna för dig:

”Supreme wrinkle solution cream”, 1 495 kronor, Carita. Anti-agekräm som behandlar såväl befintliga som framtida rynkor. ”Génefique nutrics, 750 kronor, Lancôme. Fuktkräm som är särskilt framtagen för att vårda torr hud genom att stärka dess skyddsbarriär och balansera produktionen av proteiner. ”Eye ultra protection antiaging moisturizer”, 1 100 kronor, Prevage. Bekämpar effektivt fina linjer och kråksparkar kring ögonen samt minskar mörka ringar.

FLEST C:

DIN HY ÄR CIRKA 30 ÅR.

Från 30 år och uppåt börjar kollagenproduktionen saktas ned med ungefär en procent per år. Ett av de första tecknen på att hyn åldras är att porerna förstoras och att fina linjer börjar uppstå kring ögonen och i pannan. Nu är en bra tidpunkt att börja använda krämer med högre koncentrationer av retinol, det vill säga A-vitamin, eller AHA-syror och andra fruktsyror. Vitamin C och E kan också bromsa upp åldrandet genom sin förmåga att bekämpa fria radikaler från avgaser och luftföroreningar.

Tips: Träna mer!

Undersökningar visar att tre träningspass i veckan, då du får upp flåset rejält, kan få din kropp att både se ut och kännas upp till nio år yngre. Träningen ökar genomströmningen av blod i kroppen och ger en välgörande syreboost. Aerobics, kombinerat med yoga och pilates som minskar uppkomsten av stre sshormoner, är allra bäst.

Produkterna för dig:

”Skinergetic”, 430 kronor, Biotherm. Intensivt återfuktande dagkräm med antioxidanter från bland annat tomat och granatäpple. ”Pure active serum”, 770 kronor, Akademikliniken/Eleven. Ett serum som tränger djupt ner i huden och ger en jämnare hudyta och lyster.