Jimmy Choo på Sverigebesök

Världsberömd skodesigner stöttar ung svenska

Design Ida Lundberg
NÖJE

Den världsberömda skodesignern Jimmy Choo är på Sverigebesök. Han är här för att visa sitt stöd för den unga designern Ida Lundberg – och passade även på att äta middag med kungen.

Jimmy Choo

Den 25-åriga designern Ida Lundberg från Göteborg startade sitt eget klädmärke Vanadis milano förra året och i går kväll premiärvisade hon sin kollektion på Grand Hôtel i Stockholm. Bland gästerna fanns den malaysiske skogurun och kändisfavoriten Jimmy Choo – en nära vän sedan många år.

Aftonbladet träffade de båda designerna inför visningen.

Jimmy, du åt middag med kung Carl XVI Gustaf och scoutförbundet i går. Hur var det?

– Han är en enkel man, jag respekterar honom som en kung men han är ändå lättsam att prata med och verkar älska mode. Han tittade vad jag hade på mig för skor och poängterade att jag inte hade höga klackar. Men det har jag bara när jag går ut i London eftersom brittiska kvinnor är så långa. Scoutförbundet utsåg mig till ambassadör med målet att jobba för en fredligare värld för alla, oavsett nationalitet, säger Jimmy Choo.

Ida, hur känner ni varandra och hur har Jimmy  inspirerat dig?

– Vi känner varandra genom gemensamma vänner i Malaysia och jag kommer inte ens ihåg första gången vi träffades. Hans karriär har verkligen inspirerat mig, hur han gjorde sina första skor som elvaåring och jobbade sig upp från ingenting. Det är en sådan otrolig historia, säger Ida Lundberg.

2001 sålde Jimmy Choo sin del av företaget Jimmy Choo Ltd som gör ready-to-wearkollektionerna, handväskor och accessoarer och har sedan dess bara designat för den exklusiva linjen Jimmy Choo Couture som gör handgjorda specialbeställda skor åt framförallt kändisar. Jimmy Choo själv hade till exempel inget att göra med det uppmärksammade samarbetet med H&M 2009.

Men nu försöker han köpa tillbaka sitt märke igen för 500 miljoner pund och har fått uppbackning av den malaysiska regeringen som är väldigt stolta över hans framgångar.

– Mitt team av advokater jobbar med det just nu. I mitt hjärta hade jag gärna sett att märkena förenades igen. Jag hade ett möte med den malaysiska premiärministern och han har gett mig  sitt fulla stöd.

En längre intervju kan du läsa i Sofis mode som kommer ut den 18 april.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode