Sverigepremiär för COS

På fredag öppnar COS sin största butik någonsin

1 av 3
Karin Gustafsson med en av sina favoriter ur butiken, en varm stickad tröja.
NÖJE

När COS lanserar sin största butik någonsin så väljer de att göra det i Sverige. På tiden, enligt vissa:

– COS fyller verkligen ett hål. I Sverige är vi fantastiskt bra på budgetkedjor och jättebra på design, men vi har inte så mycket i mellansegmentet, lyxigt med en twist till ett bra pris, menar Sofi Fahrman, modechef på Sofis mode.

På fredag öppnar man portarna till sin första butik i Sverige. Den av många efterlängtade butiken ligger på en central plats på lyxiga Biblioteksgatan. Det är alltså på fler sätt man skiljer sig från sin moderägare H&M.

– Vi samarbetar ju mycket med H&M på affärssidan men designmässigt står vi helt fristående, berättar Karin Gustafsson, chefsdesigner på COS dam.

Trots att det är ett svenskägt företag så har ni inte kommit "hem" förrän nu, vad förväntar ni er?

– Svenska kunder har ju i mångt och mycket redan stor kännedom om oss och vår design talar väl till den nordiska marknaden så jag har stora förhoppningar om att det här får ett jättebra mottagande, säger Karin Gustafsson.

Hur skulle du beskriva COS?

– Modernt, funktionellt och tidlöst. Gärna med en twist. Vi satsar oerhört mycket på bra material och hållbarheten i en garderob, det ska vara plagg som känns aktuella men ändå håller i flera år trots att trenderna ändras. Det känns alltid aktuellt, berättar Karin.

Som Sofi Fahrman säger så är Sverige ett land som är experter på billiga modekedjor och bra design med Acne i spetsen. Det har dock saknats något i mittensegmentet "lyxigt med en twist till ett bra pris", kanske framför allt för män.

Hur tror du att männen kommer ta emot koncepter?

– Jag tror att alla män, framför allt svenskarna, har väntat på det här länge. Killkunden har blivit mer och mer intresserad av mode, och jag tror att den svenska mannen är om möjligt ännu mer intresserad än i övriga länder. Det saknas kedjor av den här sorten för män, menar Martin Anderssson, chefsdesigner för herrkollektionen på COS.

På fredag klockan 12:00 slår man alltså upp portarna för första gången i sitt hemland.

ARTIKELN HANDLAR OM