”Att må bra i jeans var en mental övning”

Chloë Sevigny är stilikon, designer och SHOPAHOLIC

Foto: Foto: ALL OVER PRESS
Stilikonen Chloë Sevigny gick på en visning av HBO:s komediserie ”How to make it in America” i en outfit från Proenza Schouler.
NÖJE

Den frispråkiga independent-skådespelerskan har vuxit upp. Nu siktar Chloë Sevigny, 36, på lättsammare roller, familj och barn - och på att lära sig tygla sitt shoppingbegär.

Hon slog igenom redan som 21-åring i den kontroversiella filmen ”Kids”. Sedan dess har rollerna varit både många och omskrivna, inte minst succén med tv-serien ”Big love”.

Men Chloë Sevigny, 36, är inte bara skådespelerska. Hon har haft flera uppdrag som designer, senast för Opening Ceremony.

Väljer du kläder själv eller har du en stylist?

– Jag väljer oftast själv. Men jag anlitar stylister ibland och då talar jag om vilken klänning jag vill ha.

Hur stor är din garderob?

– Den är ganska stor. Jag har ett förrådsutrymme i Connecticut där jag har mina gamla kläder, men jag har massor i New York också. Jag rensar ständigt och ger bort kläder till mina vänner, samtidigt som jag köper nya och flyttar över grejer till förrådet. Jag är något av en samlare, jag har fortfarande kvar klänningar från high school.

Ser du mode en hobby, eller som ett jobb?

– Det är en hobby, och till viss del ett jobb också. Men jag vill inte kalla det arbete eftersom det inte är något jag måste göra. Det är en plåga ibland, eftersom jag oroar mig för att ingen ska köpa mina kläder. Nervositeten är inte så kul, men jag älskar mode och kläder.

Hur är din inställning till shopping?

– Jag shoppar mycket när jag är i Los Angeles för där finns det mycket vintage. Men jag testade en grej i sex månader ... Jag hade köpstopp. Jag är så van att fylla det där tomrummet man kan känna med shopping, och mår så bra när jag har något nytt på mig. Varför kan jag inte må bra i jeans och t-shirt? Det var en mental övning.

Och du köpte ingenting?

– Jag köpte några saker som egentligen inte alls var nödvändiga. Men jag shoppade inte lika mycket som jag brukar. Jag köpte tre plagg på sex månader, vilket är jäkligt bra för mig. Jag försöker fortsätta i den andan och bara köpa sådant som är viktigt för mig, eller som jag verkligen behöver.

Vill göra något exotiskt

Vad har du för planer efter att inspelningen av ”Big love” är klar?

– Jag ska resa med mina tjejkompisar. Just nu försöker vi bestämma vart vi ska åka. Vi har funderat på en resa längs Nilen eller att åka till Macchu Piccu. Jag vill göra något exotiskt. Jag ska ägna tid åt mig själv när vi har filmat klart. Vi spelar in i sex månader, sen åker jag hem till New York och tar det lugnt, reser och hänger med mina tjejkompisar. Jag ska designa en till kollektion för Opening

Ceremony också. Sedan hittar jag förhoppningsvis en tv-serie eller en film att jobba med.

Kan du tänka dig att fortsätta jobba med tv?

– Ja, om jag hittar rätt projekt. Efter att ha jobbat med ”Big love”, med en så fantastisk roll och så fantastiska kolleger, måste det vara något lika bra. Det är mycket slit med tv-serier.

Finns det något du ogillar med din rollfigur i ”Big love”?

– Jag gillar inte hur manipulativ och aggressiv hon är, för jag kan känna igen mig i mycket av det där. Jag önskar att hon inte var så hård mot sig själv. Hon saknar en tydlig identitet och självinsikt.

Vad har du lärt dig om dig själv efter åren med ”Big love”?

– Jag har upptäckt att jag är ganska lättsam på inspelningar, och jag har lärt mig att samarbeta mycket bättre eftersom man tvingas jobba med så många olika personer. Det kräver mycket tålamod. Jag har nog lärt mig att inte ta livet så allvarligt.

Du har fattat en del djärva beslut under din karriär, och varit ganska frispråkig. Ångrar du något?

– Nej, jag försöker att inte ångra saker. Jag har sagt en del dumheter, men jag visste inte då att de skulle väcka så stor uppmärksamhet. Jag tänker oftast att ingen kommer att bry sig. Jag vill inte behöva ångra det jag sagt, men jag vill inte såra någon. När det gäller mina filmval – nej, jag ångrar ingenting. Men jag ångrar val jag inte gjorde när jag var yngre. Jag blev erbjuden biroller i en del mer kommersiella filmer. Om jag hade tagit de rollerna hade det varit lättare för mig att göra lättsammare roller nu, när jag inte längre tycker att de

är lika löjliga eller stötande. Det finns plats för olika filmer – från popcornfilm till mer intellektuella verk. Man kan göra så mycket med en roll.

När såg du ”Kids” senast?

– Oj! Det var jättelänge sen.

Vad skulle du tycka om den nu?

– Om jag såg den nu skulle jag nog tänka mer på hur mitt liv såg ut då än på filmen i sig. I början av min karriär fanns inte internet och det är jag glad över. När man är 19 år har man inte utvecklats klart än. Uppmärksamheten jag fick från medierna påverkade mig mycket och gjorde mig så osäker, så jag kan bara tänka mig hur det skulle vara i dagens mediehysteriska värld. Jag känner verkligen för alla 20-åringar som experimenterar i dag. De synas i mikroskop. Jag tycker synd om dem som inte kan göra galna saker och komma undan med det.

Har du något motto?

– Nej, bara att vara sann mot mig själv. Det var det jag försökte vara när jag var yngre, och det har tagit mig hit. Jag kan inte klaga, jag är verkligen stolt över min karriär.

Har du några nära vänner som du träffat genom jobbet?

– Två av mina bästa vänner, Natasha Lyonne och Tara Subkoff. Jag brukar inte direkt klicka med skådisar jag jobbar med, men det känns som om både Margene Heffman och Ginnifer Goodwin från ”Big love” kommer att förbli mina vänner. Ett av mina nyårslöften var att ta kontakt med folk jag jobbat med tidigare och som jag känt en djupare samhörighet med. Oavsett om det är producenter, skådisar eller tidigare rumskompisar. Jag brukar vara dålig på att hålla kontakten, men i år ska jag försöka ta mig tid att ringa eller ordna möten. Till exempel med en manager jag jobbade med för flera år sedan.

Alldeles för blyg för branschen

Raggar du upp folk?

– Nej, jag är för blyg. Jag tror inte att jag har något intressant att säga: jag kör min blyga, lite flörtiga stil om jag gillar nån. Benicio Del Toro – jag har känt honom i många år – såg mig på en fest och sa: Chloë, kom hit och prata med mig! Så på nåt sätt funkar min stil. Jag är alldeles för blyg för den här branschen. Jag har aldrig skrivit brev till regissörer eller försökt pusha på något. Men jag kanske borde testa det.

Skulle du vilja vara vän med din rollfigur i ”Big love”?

– Nej ... Kanske om jag träffade henne under speciella omständigheter. Hon är väldigt stark och det tycker jag är attraktivt hos en kvinna.

Dina kolleger i serien är gifta och har barn. Kan du tänka dig det för egen del?

– Det är ju drömmen. För de flesta är det naturligt. Jag skulle gärna uppleva det livet som Ginnifer och Margene lever med någon. De är bra människor och har bra män. Bill Paxton pratar ständigt om sina barn och det är tydligt hur engagerad han är i deras liv. Det vore underbart att vara med någon som är så stolt över sina barn och står dem så nära som Bill står sin son. De pratar om en massa galna grejer som jag aldrig skulle ha pratat med mina föräldrar om.

Hur känns det att vara Golden Globe-vinnare?

– Statyetten står inne på toaletten. Den stod på ett bord tidigare och alla kompisar ville posera med den och lägga ut bilderna på Facebook. Men sedan ställde jag in den på toaletten så att alla kan få en stund i fred med den. Jag lägger inte så mycket vikt vid priser, men

det finns en viss hajp kring galan – vilken klänning man ska ha på sig, alla som vill gratulera, blommorna och telefonsamtalen ... Det är ett sådant ståhej inför galan att när man väl kommer dit och faktiskt vinner är det en stor lättnad. Jag hade Oscarnominerats tidigare för ”Boys don’t cry” och förlorade mot Angelina Jolie, vilket ju inte var någon överraskning direkt ... Men när jag vann min Golden Globe blev jag väldigt känslosam. Jag trodde att jag skulle vara cool, men jag började gråta backstage. Det var en rejäl boost för självförtroendet. Jag ville inte göra en stor grej av det, men jag var i sjunde himlen flera månader efteråt. Det är ju bara ett fånigt pris, men jag blev väldigt tacksam och mådde så bra av det.

”Jag är dålig på att ljuga”

Fick du fler jobberbjudanden efter det?

– Nej, det förändrade ingenting. Inte Oscarsnomineringen heller. Vinner man en Oscar blir det nog en viss skillnad. Men folk kommer fram på gatan och gratulerar.

Vilka skådespelartalanger använder du dig av i vardagen?

– Tyvärr är det väldigt lätt att läsa mig i verkligheten. Mina vänner tycker inte att jag agerar alls. Allt jag känner syns på mig

och jag är dålig på att ljuga. Men jag kanske spelar när jag är med killar ...

Är det sant att du inte vill göra nakenscener igen?

– Om det passar gör jag det. Men när jag var yngre var jag mer säker på min kropp. Jag var inte lika självmedveten. Jag tänkte inte ens på mina bröst. Nu känner jag mig mer reserverad och inte alls lika bekväm. Jag var ung och naiv.

Hur håller du dig i form? Tänker du på vikten, tränar du?

– Ja, allt det. Det handlar om att må bra och att känna sig bekväm. Jag har alltid pendlat fem kilo upp eller ned, men jag känner mig sexigare och mer självsäker när jag är i form.

Kan du tänka dig plastikkirurgi när du blir äldre?

– Inte än. Men jag är inte emot det. Folk får göra vad de vill, bara de mår bra. Jag är bara rädd att man blir beroende och ser knäpp ut till slut. Jag har sett många varnande exempel.

Vad har du lärt dig av att jobba med ”Big love”?

– Jag skulle aldrig kunna leva som de gör. Jag har en stor tolerans för den livsstilen om den är självvald, men tvingas någon till att leva så bör staten ingripa. Jag vet inte hur kvinnorna klarar av det. Jag är alldeles för svartsjuk och kontrollerande. Jag vill laga mat och duka mitt eget bord – jag skulle aldrig kunna dela det med någon annan. Än mindre dela en man.

Kan du se dig själv med tre äkta män?

– Nej. Är du galen?

FAKTA

Chloë Sevigny

Ålder: 36 år.

Yrke: Skådespelerska och designer.

Familj: Mamma Janine Malinowski, storebror Paul Sevigny och pojkvännen Jack Greer.

Bakgrund: Debuterade 1995 i dramat ”Kids”. År 2000 var hon nominerad till en Oscar för sin roll i ”Boys don’t cry”. Förra året vann hon en Golde Globe för rollen som Nicolette i tv-serien ”Big love”.

Aktuell: Ska designa sin fjärde kollektion för Opening Ceremony. Femte och sista säsongen av ”Big love” går just nu på Canal plus (endast ett avsnitt återstår).

Började som modell i tonåren

Förutom att hon har en framgångsrik filmkarriär är Chloë Sevigny framför allt känd för sin unika stil. Hon sticker ofta ut på röda mattan och brukar framhålla att hon gärna väljer vintage framför designerplagg.

Redan i tonåren och tidiga 20-årsåldern satte hon sitt första avtryck i modevärlden genom att jobba som modell. Sedan dess har hon designat flera egna kollektioner, både självständigt och i samarbete med bland andra skådespelarkollegan Tara Subkoff.

I januari lanserade Chloë Sevigny sin tredje kollektion för det Manhattan-baserade märket Opening Ceremony. Kollektionen består av mycket träklackar, leopardprint och mönstrade klänningar.

Av: Ernst Reinhart/IFA Översättning och textbearbetning: Sofie Zettergren

ARTIKELN HANDLAR OM