I fokus: Jean Paul Gaultier

– Couturens elefant terrible

2005 var Jean Paul gaultier först med att ha Crystal Renn på catwalken sedan hon gått över till plus-storlek.
NÖJE
Under den senaste modeveckan i Paris lät Jean Paul Gaultier Andrej Pejic gå både herr- och damvisningen.

Han klär ut sig i prästdräkt, smiskar Lady Gaga och låter en man visa långklänning på catwalken. Designern Jean Paul Gaultier fortsätter att vara den franska modescenens trotsiga finger i luften.
 

På 90-talet designade Jean Paul Gaultier Madonnas brömda strutbehå.

Jean Paul Gaultiers könsöverskridande design, utmanande artist-samarbeten och udda modellval har gjort honom känd som den franska modescenens ”enfant terrible”. Men hans trotsiga finger har samtidigt en osviklig förmåga att känna av vart trendvindarna blåser, vilket gjort att hans provokationer ofta hyllats mer än de upprört. Hans oräddhet i kombination med hans skicklighet som modeskapare har gett honom en trogen fanskara bland både kändisar och branschfolk.

Jean Paul Gaultier föddes 1952 i Parisförorten Arcueil och började rita kläder redan som tonåring. Utan någon formell utbildning började han skicka in sina skisser till kända designers. På sin 18-årsdag fick han sitt första jobb, som assistent åt designern Pierre Cardin.
 

1976 kom Gaultiers första egna kollektion och 1997 startade han sin haute couture-linje. Hans design kännetecknades redan från början av könsöverskridande, dekonstruktion och en stor del humor. I sina ready-to-wear-kollektioner hämtar han gärna inspiration från streetmode och popkultur medan couturekollektionerna är elegantare och ofta lånar från den strikta stilen hos ridsporten och militären – men med en galen twist.
 

På catwalken bryter han ständigt mot den gängse modellnormen och anlitar allt från äldre kvinnor till tatuerade, piercade modeller. 2005 var han den första som satte Crystal Renn på catwalken efter att hon gått över till plus-storlek. Och under den senaste modeveckan i Paris lät han den androgyne Andrej Pejic gå både herr- och damvisningen.

1985 introducerade Jean Paul Gaultier mans-kjolen. Här en variant från 2002.

Gaultier är också känd för sina utmanande artistsamarbeten. På 90-talet designade han sångerskan och sexprovokatören Madonnas berömda strutbehå, på 00-talet gjorde han kostymer till skräckrockaren Marilyn Manson och just nu är han aktuell med ”Gaga by Gaultier” – en dokumentär om vännen och popstjärnan Lady Gaga. I trailern syns han bland annat smiska sångerskan, iklädd prästdräkt.
 

Men Gaultier handlar inte bara om provokation. Han är även en av branschens främsta skräddare och har arbetat som chefsdesigner för Frankrikes ultimata lyxmärke Hermès. Ett jobb som han lämnade i våras för att koncentrera sig på sin egen couture-linje.
 

På onsdag nästa vecka (den 6 juli) visar Jean Paul Gaultier sin nya haute couturekollektion i Paris och Sofis mode kommer att vara på plats.

Häng med på www.sofismode.se!