Céline leder oss in i framtiden

Märket är känt för sin diskreta lyx

NÖJE

Céline har på kort tid gått från att vara den glömda tjejen längst bak i klassrummet till att bli den självsäkra smarta tjejen som alla vill vara vän med. Och samtidigt bevisa att det inte är den som skriker högst som syns mest.

Phoebe Philo har tagit märket till helt nya nivåer.

Men det är ingen ungdom vi har att göra med  – modehuset är en synnerligen distinkt Parisdam med silvergrå lockar. För historien om Céline började redan 1945, då designern Céline Vipiana startade en butik med handgjorda barnskor.
På 50-talet utökades utbudet med kvinnoskor och läderaccessoarer, och på 60-talet kom den första ready-to-wear-kollektionen. Vipiana kallade sina kläder ”sportig couture” och ”mode för alla” – tidlösa, bärbara plagg för kvinnor i farten. Hennes praktiska kjolar och blusar som kunde mixas och matchas stack ut från dåtidens klänningsmode.

1996 köpte den franska lyxjätten LVMH modehuset för drygt 3,5 miljarder kronor och anställde den amerikanske designern Michael Kors (numera även känd som domare i tv-serien ”Project runway”) som dess första chefsdesigner. Han lyfte modehuset till nya höjder med sina storsäljande accessoarer och stilrena plagg i lyxiga material.
 

"Boston" är en av Célines mest populära väskmodeller just nu.

När Michael Kors lämnade mode­huset 2004 gick det in i en stor svacka. Hans efterträdare lyckades inte följa upp framgången. För att rädda skeppet tog LVMH in den brittiska designern Phoebe Philo 2008, som hyllats för att ha lyft det franska modehuset Chloé, och gav henne fria händer. Philos första kollektioner – resort 2010 samt vår och sommar 2010 – fick lysande ­recensioner.
 

Resort 2012.

Hennes militäriska styrka, återhållsamma färgpalett och skarpa linjer, mixat med sexiga material och Paris­elegans fick alla att vilja vara den nya Céline-kvinnan.

– Jag tänkte bara att jag skulle rensa upp. Göra det starkt och kraftfullt – en sorts nutida mini­malism, sa hon om sin succélook.
 

I dag är Phoebe Philo en av de främsta trendsättarna bakom den nya minimalistiska ­vågen. På bara några få ­kollektioner har hon i ännu högre grad än Michael Kors lyckats förvandla den gamla skobutiken Céline till ett av världens främsta lyxmodehus. Hennes väskor och skor har blivit eftertraktade it-­prylar som prytt varenda poserande modebloggare.

I sin senaste hyllade resort­kollektion leder Phoebe Philo oss ett steg bort från den strikta minimalismen med vågade blom­mönster och starka färger – och många fashionistor förväntas följa efter.