10 till topp

De som blir ännu större 2012

1 av 11
NÖJE

Från skuggan till rampljuset, från nykläckta till fullfjädrade – här är stjärnorna vi kommer att prata mest om i år.

1 Blake Lively

Från tv till storfilm

Som huvudrollsinnehavare i den glassiga ungdomssåpan ”Gossip girl” och som musa för Karl Lagerfeld är hon redan ett känt namn för den unga modeintresserade publiken. Men frågar man föräldragenerationen möts man av en vilsen blick – ”Blejk vem?” I år kommer det att bli ändring på det. Blake Lively, 24, har redan doppat fötterna i mer seriösa dramafilmer genom hyllade biroller i ”The Town” och ”Pippa Lees hemliga liv” – men nu dyker hon rakt in i en riktigt tung produktion. Skådespelerskan har den kvinnliga huvudrollen i dramathrillern ”Savages”, regisserad av Hollywoodlegendaren Oliver Stone. Här får hon agera mot etablerade stjärnor som Salma Hayek, John Travolta, Uma Thurman och Benicio Del Toro – och fortsätter hon på samma spår lär det inte dröja länge innan hennes eget namn är lika välbekant som deras. Det är lätt att snygga, långbenta blondiner fastnar i lättsamma ungdomsfilmer eller tramsiga romkoms, men Blake Lively har på kort tid synts i alla möjliga genrer som chic flicks, krim, superhjältefilm, drama, thriller och komedi. Och i år är det dags för fler än de inbitna ”Gossip girl”-fansen att få upp ögonen för hennes mångsidiga talang.

2 Zooey Deschanel

Från indieälskling till masspublik

Den smala publiken har hon redan fått på fall för länge sedan – både genom att spela den söta, lite knäppa tjejen i amerikanska lågbudgetfilmer och som sångerska och låtskrivare i folk-duon She & Him. Men den typen av filmer och musik når sällan ut till de stora massorna. Nu har indiefavoriten Zooey Deschanel, 31, tagit det oväntade steget över till bred kommersiell tv-komedi. Och hon gör det med kvaliteten och integriteten i behåll. I höstas hade serien ”New girl” premiär i USA. Zooey Deschanel spelar huvudrollen som den spralliga Jess, som efter ett jobbigt uppbrott flyttar in med tre okända killar. Serien, och i synnerhet Zooey Deschanel, har fått både kritiker och tv-tittare att falla som furor. På den kommande Golden Globe-galan är ”New girl” nominerad till Bästa musikal eller komedi och Zooey Deschanel till Bästa skådespelerska i samma genre. Dessutom är hon nybliven singel och hennes dejtande kommer att bli hett skvaller i tabloidpressen. Visst hade vi redan frälsta gärna behållit henne för oss själva som vår hemliga kärlek, men samtidigt förtjänar även resten av världen att ta del av hennes bedårande charm.

3 Jessie J

Från okänd till tokgooglad

Det är tjejerna som lyser starkast på popstjärnehimlen just nu – Rihanna, Lady Gaga, Katy Perry, Nicki Minaj, Beyoncé, Lily Allen, Florence Welch, Adele... Och nästa person att hamna på den listan är den brittiska sångerskan Jessie J, 23. Ni har förmodligen redan hört hitsen ”Do it like a dude”, ”Price tag” och ”Domino”, men kanske inte lagt hennes namn på minnet. I så fall är det hög tid att göra det nu. Jessie J är en skicklig låtskrivare som förutom sin egen musik även skrivit hits till andra superstjärnor, hon har en egen röst och ett utseende och en klädstil som ligger i gränslandet mellan Lily Allen och Katy Perry. Förra året låg Jessie J nia på listan över de mest googlade kändisarna i Storbritannien, och det är en siffra som lär förbättras. För nästa år kommer hon inte bara att höras på radio – hon kommer även att synas i rutan som mentor i den brittiska talangjakten ”The Voice UK”. Finns det verkligen plats för ännu en pop/R&B-stjärna med svart lugg och udda klädstil? Ja, om hon strålar lika starkt som Jessie J.

4 Kendall & Kylie

Från skuggan till rampljusen

De senaste åren har systrarna Kim, Khloé och Kourtney Kardashian synts överallt, jämt och ständigt, hela tiden. Så pass att vi nästan fick frispel när vi såg ett K-namn i tidningen. Men så dök halvsystrarna Kendall, 16, och Kylie Jenner, 14, upp. Med var sin spirande modellkarriär på gång och en känsla för stil som vida övertrumfar de äldre syrrorna kan vi tänka oss ännu ett år av K-frossa. Så länge bokstaven står för Kendall och Kylie.

5 Olivia Thirlby

Från biroll till huvudperson

Hittills är hon mest känd som Ellen Pages bästis i succéfilmen ”Juno”, men Olivia Thirlby, 25, förtjänar mer än att vara bifigur. Och det har Hollywoodproducenterna också fattat. I år har hon hela fyra filmer på gång. Dessutom hade hon nyligen premiär för 3D-rullen ”The darkest hour” med vår svenska toppexport Joel Kinnaman. Nu hoppas vi självklart på en flört mellan dem. Vem av dem vi hade varit mest avundsjuk på? Dött lopp.

6 Lottie Moss

Från bröllopsfoto till modefoto

Efter supermodellen Kate Moss bröllop i somras var det två saker som alla snackade om – brudklänningen från skandaldesignern John Galliano och lillasyrran Lottie Moss. Nu har den blott 13-åriga tjejen gjort en testplåtning för Kate Moss agentur och vissa hävdar till och med att hon kan komma att överglänsa storasyrran. Det vete sjutton. Kate är ändå Kate. Men att lilla Lottie har modellpotential är det ingen tvekan om. Det ryktas redan om ett modejobb med superfotografen Mario Testino.

7 Clarins-systrarna

Från hemliga till nya Hiltons

Det sneglades och viskades, tisslades och tasslades. Vilka var de fyra fransyskorna som satt front row på modeveckan i New York förra året? Vi har svaret. Det var systrarna Virginie, 26, och Claire Courtin-Clarins, 24, och deras kusiner Jenne och Prisca. Alla fyra är barnbarn till Jacques Courtin-Clarins som grundade sminkföretaget Clarins. Som rika arvtagerskor är de något av Frankrikes systrarna Hilton. Men medan vi redan vet det mesta om Paris och Nicky – från vad de äter till frukost till vilka underkläder de bär – så är vi fortfarande väldigt nyfikna på systrarna Clarins. De har hyllats för sin stil både i Vogue och i bloggosfären – så räkna med att se mer av både dem och deras garderob under 2012.

8 Chloë Moretz

Från barnstjärna till Burton

Det är tjejer som Chloë Moretz som får en att undra vad i hela friden man själv har gjort med sitt liv. Hon har synts i drygt 30 filmer och tv-serier – innan hon ens fyllt 15. Och vunnit fler priser än de flesta skådisar gör under en hel karriär. Moretz har redan uppnått så mycket att hon egentligen inte ens passar på den här listan – hur kan hon lyfta en karriär som redan ligger på topp? Jo, genom att spela in en film med super-kredd-regissören Tim Burton, med super-kredd-skådisen Johnny Depp i huvudrollen.

9 Elisabeth Olsen

Från präktig till prispallen

Hon var tvillingarna Olsens okända lillasyster – men nu håller pendeln på att svänga. Medan Mary-Kate och Ashley dragit sig tillbaka har Elizabeth Olsen, 22, tagit drömfabriken med storm. Genom sina systrar såg hon farorna med barnstjärne-livet och valde i stället att plugga, förbereda sig och vänta in den rätta filmen. Elizabeth har lyckats undvika syrrornas svajiga karriärval, destruktiva leverne och gått direkt på filmvärldens största jackpot. Här ser ni en av årets hetaste Oscarkandidater.

10 Moon Bloodgood

Från Princedansare till Spielbergstjärna

Moon Bloodgood – med det namnet måste man ju bara bli en superstjärna. Sofis mode fick en pratstund med den tv-aktuella skådisen.

– Folk brukar komma ihåg mitt namn eftersom det sticker ut. Jag får frågor om det flera gånger om dagen och många tror att det är påhittat, säger hon.

Moon Bloodgood, 36, är aktuell med sci-fi-serien ”Falling skies” som utspelar sig i efterdyningarna av en alienattack. Serien, som produceras av Steven Spielberg, har hyllats i USA och nu går den första säsongen upp på svensk tv. Moon Bloodgood fick huvudrollen som barnläkaren Anne utan att ens behöva provspela.

– Det var ett av de ovanliga tillfällena då de kontaktade mig och erbjöd mig rollen. Först förstod jag inte varför, jag tyckte inte ens att jag passade. Men jag antar att jag var i hetluften. Och att de sett mig i actionfilmer och science fiction tidigare. Moon Bloodgood är född och uppvuxen i Kalifornien. Namnet Bloodgood kommer från hennes far som har holländskt påbrå och Moon från hennes mamma som är sydkorean.

– Jag är väldigt stolt över mitt koreanska ursprung. Ett av mina drömprojekt är att göra en film om Kim Jong Il, säger hon.

Men att bli skådis var inte alls planen från början. Moon Bloodgood har ett förflutet som professionell dansare och har synts bakom artister som Prince och som cheerleader för basketlaget Lakers. Men så fick hon en liten roll i en tv-serie och sedan rullade det på. Nu har hon ett digert cv med tv-serier som ”Burn notice” och filmer som ”Terminator salvation”.

– Min bakgrund som dansare hjälpte mig verkligen i actionscenerna. Jag vill inte vara en av de där skådisarna som skryter om att de gör sina egna stunts och sedan låter någon annan göra dem.

Men trots de många rollerna har Moon Bloodgood hittills lyckats glida under radarn. Hon är inget känt ansikte för de stora massorna, ingen som folk kommer fram till på gatan. Men så kommer det kanske alltid att vara.

– Folk brukar inte känna igen mig, för jag kan se så otroligt olika ut. Det är något jag får höra hela tiden – att jag är som en kameleont. Sedan brukar jag inte klä upp mig till vardags heller. Just nu sitter jag i en långärmad Vancouver-tröja, svarta tajts, Uggs, inget smink och hästsvans. Jag klär mig alltid så att jag skulle kunna krypa ner i sängen när som helst. Inte så sexigt. Men trots att det vore kul att se bra ut skulle jag aldrig offra bekvämligheten.

Hennes ansikte må vara svårfångat, till skillnad från hennes självhäftande namn, men det är ett ansikte vi kommer att få se mer av. Både i rutan och på vita duken – uppglammad till tänderna och avslappnad i Uggs.

Fotnot: ”Falling skies” har premiär den 8 januari på TNT7.