Hitta rätt i vintagedjungeln!

Förutom cupcakes, hamburgare och Manolo Blahniks erbjuder New York ett stort knippe second hand-affärer att upptäcka och förälska sig i. Ta tunnelbanan ner till Williamsburg för att rota i askar och lådor på utomhusloppis, eller flanera längs med Lower East Side i jakten på den perfekta knälånga vinterkappan från femtiotalet. Så länge du har tålamod och bekväma skor väntar second hand-affärer i alla väderstreck med plagg att fylla resväskan med.

1 av 5
Artists and Fleas ligger i en stor lagerlokal.
NÖJE

The Garage Antique Flea Market

www.hellskitchenfleamarket.com, 112 West 25th Street (vid 7th Ave)

I stadsdelen Hell’s Kitchen, mellan vad som känns som hundratals möbelaffärer innehållandes stolar täckta i bladguld, ligger den färgglada loppmarknaden The Garage Antique Flea Market. På två våningar i en gammal lagerlokal kan du fynda det mesta till din lägenhet och garderob. Här hittar du golvlampor i alla storlekar, färger, former och årtionden, leksaker från femtiotalet och krispiga handsydda gamla klänningar som frasar när man provar dem inträngd mellan klädstängerna.

Frågar du snällt får du oftast en lång detaljerad historia om varje plagg. Var knapparna är köpta, vilka operor den besökt och hur många timmar det tog att sy in de små, små pärlorna på kragen.

Artists and Fleas

http://www.artistsandfleas.com/70 N 7th Street (mellan Wythe Ave och Kent Ave i Wiliamsburg)

Någon gata upp från Brooklyn Flea Market ligger Artists and Fleas, en marknad som huserar i en stor lagerlokal. Förutom vintagekläder finns här även många lokala konstnärer och designers som säljer handgjorda smycken, färgglada tröjtryck och komplicerad konst. Varje stånd har sin egen nisch, så oavsett om du är ute efter en bowlerhatt att ha på sniskan eller en stor fuskpäls i leopard att leka filmstjärna i, så kommer du att hitta det här. Glöm inte att spana in de märkliga gräs-ringarna som man vattnar och skapar en egen liten trädgård av på ringfingret.

Edith Machinist

104 Rivington Street (korsningen Ludlow Street)

Jag bor precis bredvid den här affären och så fort jag har en vän på besök från Sverige och vi av en händelse råkar passera skyltfönstret utbryter alltid personen ifråga ett ”åååh” och piper ”kan vi gå in?” Det är någonting med Edith Machinist. Ägarinnan har en alldeles särskild fingertoppskänsla och lyckas pricka in precis vad man vill ha innan man har förstått det själv. Byxkjolar, boxiga kappor eller den där runda hattasken i rosa pastell, allt hittar du hos Edith Machinist.

Screaming Mimi’s

382 Lafayette Street, korsningen 4th Street

Jag går hit för deras femtiotalskoftor som har precis rätt midjelängd, men är du ute efter tyllkjolar, prickiga klänningar, t-shirts med åttiotalstryck, löskragar eller knallrosa solglasögon har du också hamnat rätt. Hyllorna och klädställningarna är sorterade efter årtal vilket gör det lätt för även ett ovant vintageöga att hitta pärlor. Personalen är fantastiskt hjälpsam och dessutom stod Cyndi Lauper bakom disken för trettio år sedan och hjälpte åttiotalets fashionistor att hitta rätt bland Screaming Mimi’s sortiment.

Beacon’s Closet

88 N 11th Street (korsningen Bedford Street i Williamsburg)

Beacon’s Closet är New Yorks mest kända second hand-kedja och den största butiken hittar du i Williamsburg. Den är svår att missa med sin enorma chockrosa dörr mittemot Brooklyn Brewery (där du kan gå på bryggeritur och provsmaka öl när du tröttnat på shoppingen). Beacon’s Closet kräver tålamod. Kläderna är sorterade efter färg och hänger tätt, tätt i en regnbågsspiral. Men bland joggingdräkter från 1992 och kavajer mer bredaxlade än rustningar gömmer sig en och annan skatt. Jag har vänner som efter idogt letande plötsligt ryckt fram YSL-klänningar för tio dollar och sedan rosenkindade tryckt dem hårt mot bröstet

i rädslan över att deras nya fynd ska gå upp i rök.

Daha Vintage

175 Orchard Street (korsningen Stanton Street)

Bakom inglasade fönster med silhuetten av Paris målad direkt på glaset ligger Daha Vintage. Hattsamlingen under disken får vem som helst att längta efter cocktailfester och långklänningarna längst in är värdiga Oscarsgalan. Men trots sitt noggranna urval av skira klädesplagg säger sig Daha Vintage specialisera sig på second hand-skor. Så glöm inte att blicka neråt, längs med hela butiken står skor i alla färger och former ordningssamt uppställda efter skostorlek.

Malin Landaeus

www.malinlandaeus.com, 157 N 6th Street (mellan Berry street och Bedford Avenue i Williamsburg)

Precis vid tunnelbanestoppet Bedford Ave i Williamsburg ligger svenskan Malin Landaeus mysiga lilla affär. Här finns drivor av Madickenkängor och dramatiska hattar, men även nygjorda smycken från exempelvis Erica Wiener (har du missat hennes insektshalsband måste du googla). Priserna är lite i högsta laget, men vet du i förväg att du vanligtvis brukar förälska dig

i sammetsgröna klockade kjolar och tunga halsband ska du spara resekassan tills du kommit hit. På söndagseftermiddagarna bjuds det på te och glutenfria kakor.

Brooklyn Flea Market

East River Waterfront (mellan 6 Street och 7 Street i Williamsburg)

Varje söndag mellan april och november samlas alla hipsters på loppmarknad vid vattnet i Williamsburg. Här hittar du inte bara vintagekläder utan även möbler, gamla reklamaffischer, filmisar och tusentals broscher. Det kan hända att jag stod i tio minuter bland de kanstötta bokstavsbroscherna och letade efter det perfekta snirkliga S:et till min vinterkappa. Utsikten över Manhattan är brutalt vacker och behöver du fylla på med energi säljer de frysta bananer doppade i choklad och strössel. Under vintertid flyttar marknaden in i en stor gammal bank i Fort Greene, adressen är då 1 Hanson Place. Den 8 april 2012 öppnar utomhusförsäljningen i Williamsburg igen.

AV: Sandra Beijer