H&M anklagas för plagiat

”Uppenbart vad de har gjort”

Dörrmatta från H&M.
NÖJE

Den svenska klädjätten anklagas för att ha kopierat målningar av en amerikansk konstnär och använt ett liknande tryck på sina inredningsdetaljer.

Gästhanddukar från H&M.

Konstnären Tori LaConsay skriver på sidan regretsy.com att hon 2008 målade en kärleksförklaring till området East Atlanta Village i Georgia, USA. Skylten med texten ”You Look Nice Today” följt av ett rött hjärta placerades på huvudgatan i området. På den andra sidan av skylten skrev LaConsay ”I’m So Happy You’re Here” med ett annat litet hjärta.

Tryck med samma text finns nu på H&M:s inredningsdetaljer.

Konstnären uppger att hon upptäckte det hela när hennes vänner för några dagar sedan började skicka länkar till H&M:s brittiska hemsida.

”Uppenbarligen var H&M så imponerade av mitt verk att de använde det på örngott och dörrmattor, utan att credda eller kompensera”, skriver LaConsay på sajten.

”Inget brott”

Hon skriver också att hon skickade ett mail till klädföretaget där hon fick till svar att designen inte influerats av hennes verk och att inget brott mot upphovsrätten har begåtts.

Flera av Tori LaConsays vänner ska ha skrivit om händelsen på H&M:s Facebooksida, men inläggen uppges ha tagits bort lika snabbt som de dök upp. Med undantag från ett inlägg där företaget skriver att de är ledsna om någon uppfattat det som att de med uppsåt har kopierat någon annans skapande.

– Det har aldrig varit vår avsikt och är heller inte tillåtet. Vi har blott blivit inspirerade, efter att ha sett flera olika textmeddelanden, att skapa något liknande.

För vidare dialog

Tori LaConsay anser dock att så inte är fallet.

”Jag tycker att det är ganska uppenbart vad H&M har gjort”, skriver konstnären på regretsy.com.

På Facebook kommenterar nu H&M händelsen:

– Vi ser över situationen som rör de frågor många av er har ställt och kommer att kontakta Tori LaConsay för en vidare dialog.