HM...det här känns bekant

Det tyckte i alla fall konstnären som fann sitt verk på klädjättens nya produkter

1 av 2
ORIGINALET Konstnären Tori LaConsay satte upp skylten för att sprida glädje i området East Atlanta Village i Georgia, USA.
NÖJE

Alla klädjättar lånar modeidéer från gatan.

H&M lånar lite mer: nu anklagas det svenska företaget för ren kopiering av en amerikansk konstnär.

Halv storm har brutit ut på Facebook – och H&M är på väg att backa...

För fyra år sedan målade konstnären Tori LaConsay en kärleksförklaring till området East Atlanta Village i Georgia, USA.

En skylt med texten ”You Look Nice Today”, ”Du ser bra ut i dag”, följt av ett rött hjärta, placerades på huvudgatan i området. På den andra sidan av skylten skrev LaConsay ”I’m So Happy You’re Here”, ”Jag är så glad att du är här”, med ett annat litet hjärta.

Vännerna såg likheten

Samma text finns nu på svenska klädjätten H&M:s inredningsdetaljer.

Konstnären uppger att hon upptäckte det hela när hennes vänner för några dagar sedan började skicka länkar till H&M:s brittiska hemsida.

”Uppenbarligen var H&M så imponerade av mitt verk att de använde det på örngott och dörrmattor, utan att credda eller kompensera”, skriver LaConsay på sajten regretsy.com.

Hon skriver också att hon skickade ett mejl till H&M, och fick till svar att designen inte influerats av hennes verk och att inget brott mot upphovsrätten har begåtts.

Flera av Tori LaConsays vänner ska ha skrivit om händelsen på H&M:s Facebooksida, men inläggen uppges ha tagits bort lika snabbt som de dök upp.

”Inte vår avsikt”

Enda undantaget är ett inlägg där företaget skriver att de är ledsna om någon uppfattat det som att de med uppsåt har kopierat någon annans skapande.

– Det har aldrig varit vår avsikt och är heller inte tillåtet. Vi har blott blivit inspirerade, efter att ha sett flera olika textmeddelanden, att skapa något liknande, skriver H&M.

Tori LaConsay håller inte med:

”Jag tycker att det är ganska uppenbart vad H&M har gjort”, skriver hon på sajten regretsy.com.

På Facebook kommenterar nu H&M händelsen:

– Vi ser över situationen som rör de frågor många av er har ställt och kommer att kontakta Tori LaConsay för en vidare dialog, skriver företaget.