Så fixar du en skön sommarlook

NÖJE

Hur matchar man mönster med andra mönster, vad passar till kortkorta shorts, och vad är det egentligen för trender som gäller i sommarhettan? De stilkunniga stylisterna och bloggarna Karoline Andersson, Nina Johansson och Jennifer Hedlund har svaret.

Karoline Andersson

Blogg: bloggar.aftonbladet.se/fashionflash/

Hur klär du dig i sommar?

- Väldigt bekvämt, precis som under resten av året men nu är tygbitarna mindre och färgskalan lite ljusare. Stora skjortor och små shorts i olika material och färger.

"Låt inte Birtney inspirera i sommar".

Vad är ett måste i din sommargarderob?

- Ett par sköna, lite för stora, denimshorts i en ljus tvätt och en vit stor skjorta i ett tunt material.

Vilka är dina tre bästa stylingtips i sommar?

- Att använda för stora överdelar är så snyggt! Och på sommaren

är det så fint att låta ett par söta shorts sticka fram under pojkvännens lite för stora skjorta. Solglasögon! De gör väldigt mycket och gör faktiskt en tråkig t-shirt lite roligare. Huvudbonader är en annan grej som hjälper till en del. Själv kör

jag med skärmkepsen säsongen ut.

Vilket plagg står högst på din önskelista just nu?

- Jag är på jakt efter en ny grå collegetröja då min gamla favorit börjar långsamt lämna mig. Den passar till precis allt. Både glittriga kjolar och svarta jeans.

För att undvika sommarens värsta modemissar - vad ska man tänka på om man har…

…kortkort?

- Att bära ett inte för avslöjande plagg upptill. En tunn skjorta

med lång ärm är perfekt. Då blir det inte för mycket hud på en gång. 

…transparanta plagg?

- Bär underkläder som sitter på plats! 

…magkort?

- En underdel med låg midja går verkligen bort till magkort. Låt inte Birtney inspirera.

…olika mönster i en och samma outfit?

- Undvik för många olika färger. Då kan de lätt bli fel. Vill du bära mönster från topp till tå så kan du försöka hitta plagg med samma färgskalor.

"TLC-stilen är inte aktuell just nu."

Nina Johansson

Blogg: bloggar.aftonbladet.se/ninaetc/

Vad är ett måste i din sommargarderob?

- Ett par schyssta sandaler, ett par perfekta svarta jeansshorts, en snygg keps, en hoodie med avklippta armar och gummistövlar. Check på allt! 

Hur klär du dig i sommar?

- Min stil förändras inte nämnvärt för att det blir sommar. Jag kör på svart som vanligt. Trist men sant. Däremot älskar jag när man kan gå barbent och jag SKA försöka få in lite ljusa toner i min garderob. Nån gång...Men just för sommaren 2012 ska jag se till att fixa lite fler mönstrade plagg, jag är lite för entonig just nu.

Vilka är dina tre bästa stylingtips för en fräsch sommarlook?

- Jeansshorts och låga Converse ger en perfekt sommarlook. En rak långklänning går att både klä ner och klä upp, alltså perfekt för både strandhäng och after beach. Utsläppt hår - det finns inget som skriker sommar som ett vackert hår som fladdrar i sommarbrisen, till det passar vad som helst. 

Vilket plagg står högst på din önskelista just nu?

- Den perfekta baddräkten som både är snygg på stranden och som passar som en topp på festen. 

För att undvika sommarens värsta modemissar - vad ska man tänka på om man har…

…kortkort? 

- Tänk på att det finns något som heter FÖR kort. Det gör faktiskt det.

…transparanta plagg?

- Lägg tid på underkläderna, ha inte en transparent topp över den där bh:n du har varje dag på jobbet utan tänk igenom din outfit noga. 

…magkort?

- Är du lyckosam att ha en mage som funkar så grattis - kör bara! Men kanske inte ha för lågt sittande byxor, TLC-stilen är inte aktuell just nu.

…olika mönster i en och samma outfit?

- Det beror lite på hur kaxig du är, om du vågar - fläska på bara. Om du vill vara lite mer elegant så se till att ett mönster får ta för sig mer än de andra så du inte blir en enda stor blurb.

"Saxa av de trötta jeansen i sommar".

Jennifer Hedlund

Blogg: bloggar.aftonbladet.se/jenniferhedlund/

Förändras din stil på sommaren eller är den detsamma året om?

-  Min stil behåller jag året om, allt jag köper däremot sätter jag min egen lilla prägel på. I sommar blir det luftiga och behagliga plagg i ljusa färger och skira tyger. Som vanligt alltså.

Vad är ett måste i din sommargarderob?

- Shorts i alla dess material och former. Bara ben hör sommaren till och jag är ingen kjolmänniska så shortsen åker ofta på under sommarmånaderna.

Vilka är dina tre bästa stylingtips i sommar?

1. Skippa mascara, låt dig vara naturlig.

2. Rota i mamma/mormors garderob, där kan du hitta den perfekta minikjolen, addera en brett bälte, en tunn skjorta och ett par Converse. Lätt, stiligt och svalt.

3. Ta hand om förra säsongens plagg. Kostymbyxan - med ett enkelt vitt linne instoppat, Pastellkjolen - med en stickad tröja, skinnbootsen - med ett par jeansshorts och en herr T-shirt eller saxa av de trötta jeansen vid anklarna så får de snabbt och enkelt ett nytt liv.

För att undvika sommarens värsta modemissar - vad ska man tänka på om man har…

…kortkort?

- Överstyla inte. Tänk enkelt och kombinera gärna kjolen med något mer påklätt, hala ner kjolen på höften. Addera accessoarer varsamt.

…transparanta plagg?

- Var noga med hur tydligt plagget lyser igenom och välj

underkläder i samma ton som plagget eller i beigea toner.

…magkort?

- Vi ser mycket magkort i butikerna denna årstid. Undvik de låga jeansen och de skyhöga klackarna till magkort. Ett tips är att satsa på set - en tillhörande kjol eller shorts med hög midja, sedan ett par enkla tygskor/boots/sandaler till detta.

…olika mönster i en och samma outfit?

- När du ska vara så här modig bör du tänka på att färgerna hör ihop på ett eller annat sätt, på så sätt behåller helheten en liten röd tråd. Och sen var inte rädd att gå hela vägen ut när du ändå är igång.