Malene Birger – Köpenhamns modedrottning

1 av 10
Starka färger präglade mycket av By Malene
Birgers kollektion för
våren och sommaren 2013.
Foto: By Malene Birger
NÖJE

Att döpa ett företag efter sitt egennamn kan vara riskabelt. Det finns många exempel på folk som förlorat rätten till sina namn och som för länge sedan slutat men fortsätter förknippas med produkter de inte längre kan stå för.

Men kläder från det danska märket By Malene Birger är precis vad det låter som – designade av

Malene Birger. Däremot har hon inget att göra med det andra märket som fortfarande bär hennes namn.

Malene Birger är en av Danmarks främsta designers. Hon har vunnit flera prestigefyllda priser och kallats för Köpenhamns modedrottning. Hennes kläder kännetecknas av klassisk elegans och prisvärd lyx i en modern tappning.

Succémärket By Malene Birger grundades 2003 och finns i dag över hela världen. Just nu firar det tioårsjubileum med en färgsprakande vår- och sommarkollektion kallad ”Celebration” och en kommande höst- och vinterkollektion kallad ”The Letter” som sammanfattar märkets grundidéer. Under den senaste modeveckan i Köpenhamn bjöd designern på en påkostad catwalkshow med kändisar och kungligheter i publiken och inför visningen skickade hon ut ett brev för att med egna ord berätta om kollektionen.

Flyttar ofta

”Jag ville adressera er med ett personligt brev utan pompösa ord och tomma fraser. Kollektionen handlar om kärnan i By Malene Birger. Den är essensen av mina eviga inspirationskällor.”

Bland källorna nämns herrskrädderi, resor, inredningsdesign, konst och kontraster – svart och vitt, manligt och kvinnligt – och att finna balansen mellan dem. Färgerna svart och vitt är grunden i hennes palett, men hon blandar gärna ut dem med starka accentfärger, mönster och glitter. I ”The Letter” har designern använt sin egen hemmiljö som inspiration till färger och tyger.

”Du kommer att få se min omgivning återskapad i varje mönster och varje material. Vackra mattor, fantastiska arabiska kakelplattor, orkidéer, kristaller och utsmyckningar, allt som är en del av mig, mitt vardagsliv och mitt arbete.”

Och där finns mycket att hämta.

Malene Birger är en rastlös person som lever ett liv präglat av ständig förändring. Hon reser mycket, flyttar ofta och jobbar ständigt. Och sådan har hon alltid varit, ända sedan uppväxten.

Har alltid sista ordet

Modeintresset kom tidigt, tack vare hennes mammas känsla för stil. Själva karriären tog sitt avstamp i en utbildning i modedesign i Danmark och efter det följde jobb på det danska märket Jackpot och svenska Marc O’Polo. 1997 startade hon modeföretaget Day Birger et Mikkelsen tillsammans med Keld Mikkelsen. Men 2002 blev hon abrupt tvungen att lämna märket efter ekonomiska oenigheter.

Då startade hon det egna märket By Malene Birger. Och den här gången var hon noga med att säkra kontrollen över företaget. Malene Birger har sista ordet i alla viktiga beslut, designar vartenda plagg själv, bestämmer inredningen i butikerna och skapar annonskampanjerna. Den senaste har hon till och med fotat själv. Allt som rör märket är ett uttryck för hennes personliga stil och när det står By Malene Birger i nacken på en blommig klänning – då vet du att den vuxit fram i just hennes kreativa huvud.

FAKTA

Så här säger Sofis modes modechef Pamela Bellafesta om By Malene Birger.

”Märket har blivit mycket mer anpassat till den svenska smaken – de senaste kollektionerna har varit precis så avskalade att de passar perfekt som en vardagsbas utan att för den

delen bli trist.”

Anna Flytström