Dianas klänning från dansen med Travolta gick för miljonbelopp

1 av 6 | Foto: AP RONALD REAGAN LIBRARY
Vid ett besök i Vita huset tog prinsessan Diana en dans med skådespelaren John Travolta. Klänningen som bars vid dansen har nu sålts för 2,3 miljoner kronor.
NÖJE

Flera av prinsessan Dianas kändaste klänningar auktionerades ut i London i går.

Populärast i samlingen var den hon bar när hon dansade med John Travolta 1985 – som gick för 2,3 miljoner kronor.

– Köparen är en gentleman som vill glädja sin fru, förkunnade auktionshuset.

Diana bar den mörkblå klänningen när hon 1985 fotades i famnen på skådespelaren John Travolta. Dansen ägde rum under prinsessans och maken prins Charles besök i Vita huset. Vad som avkunnades i samtalsväg förtäljer inte historien, men bilden med Diana i den eleganta klänningen är fortfarande en av de mest populära på henne.

Såldes på 90-talet

Klänningen såldes redan 1997 tillsammans med nio andra av prinsessans blåsor. Då var det Diana själv, som på sonen Williams uppmaning, auktionerade ut dem för välgörande ändamål. Klänningarna köptes av societetsdamen Maureen Dunkel från Florida. Tre månader senare dog prinsessan Diana i en bilolycka i Paris.

Maureen Dunkel försökte sälja samlingen 2011, men blev besviken på budgivningen och tog med sig klänningarna hem igen. I går gick de alltså under klubban en tredje gång.

Fick nära 8 miljoner

Utöver den mörkblå klänningen, designad av Victor Edelstein, såldes bland annat klänningar av prinsessan Dianas favoritdesigner Catherine Walker. Totalt fick Maureen Dunkel 800 000 pund, eller drygt 7,8 miljoner svenska kronor, för de tio klänningarna.

Dyrast blev just den mörkblå klänningen från dansen med Travolta – 240 000 pund, eller strax över 2,3 miljoner kronor.

– Köparen är en gentleman som vill glädja sin fru, sa en talesperson för auktionshuset Kerry Taylor till nyhetsbyrån AP.