Fredagsintervjun: Andreas Löwenstam

NÖJE

Idag öppnar H&M sin första butik för män, H&M Man på Norrmalmstorg i Stockholm. I samband med detta passade vi på att träffa deras herrdesignchef Andreas Löwenstam.

Foto: H&M
Andreas Löwenstam

Vem är du?

– Jag heter Andreas Löwenstam och jobbar som herrdesignerchef på H&M. Jag är 42 år gammal och bor i Stockholm, vilket jag är sjukt glad över. Jag åker bussen till jobbet varje morgon förbi slottet, tittar ut över vattnet och tänker ”vad jag är lyckligt lottad att jag bor i den här staden”. Mycket på grund av mitt arbete faktiskt, dagligen söker jag inspiration i omgivningen, på bussen eller i tunnelbanan och känner alltid att jag får en härlig fashion-inspiration av alla snygga stockholmare.

Hur blir man herrdesignchef?

– Det blir man genom att ha en hög ambitionsnivå, att vara kreativ och på H&M handlar det jättemycket om att vara en teamplayer. Man måste också ha en förmåga att tänka stort och litet, nytt och globalt, vara orädd och ha respekt för yrket.

Vad gör man? Beskriv en dag.

– Som chef ritar jag inte längre men jag jobbar med att sätta en vision mot våra herrteam hur jag tycker att vi bör se ut nästa år. Det handlar om allt från färger och nyckelplagg till att vara ett bollplank och motivera och frustrera och säga att vi inte är färdiga trots att man kanske vill börja med nästa säsong. Det handlar helt enkelt om ett konstant teamwork och finnas där som ett stöd för våra designers.

Beskriv din stil på jobbet respektive fritiden.

– Jag älskar att klä upp mig samtidigt som jag är en kameleont vilket är rätt passande på jobbet. Jag känner efter på morgonen vad jag är på för humör och har några basprodukter som jag tycker att man alltid kan sträcka sig efter. De är ett par svarta jeans, en svart kavaj en mer avslappnad sweatshirt som gör att man kan känna sig sportig och bekväm samtidigt som man behåller stilen. Jag älskar skor och tycker att man inte behöver satsa så mycket alltid på vad man har på sig men så länge men har ett par grymt snygga skor så räddar det allt.

Berätta om nya butiken!

– Det är vår första flagshipbutik med herrkläder. Att det är en flagship beror ju på dess unika läge och butikens storlek. Vi har fått in alla våra koncept som existerar på herr, från trend till sport till skräddade. Det gör butiken alldeles unik.

Vad händer i ditt liv just nu?

– Den här veckan är faktiskt alldeles galen! Vi har haft pressvisning för butiken, öppningsfest och nu i helgen fyller min bästa kompis 40 år vilket så klart är jättestort. På det privata planet håller jag på att sälja mitt lantställe som gick upp på hemnet nu i dagarna vilket jag är jättespänd för. Det händer bara roliga saker!