Fredagsintervjun – Ebba Lugani

Möt kvinnan bakom hypade skönhetsmärket Björk & Berries

NÖJE

Vem är du?

– Jag är en tennistjej från Skåne som har jobbat som fotomodell, gått på Handelshögskolan i Stockholm, gjort lite investment banking i London för att sedan bli VD för svenska modemärket Dagmar. I det jobbet möttes alla mina intressen. På samma sätt känner jag på mitt nuvarande arbete som VD för Björk & Berries, jag har fått ihop vem jag är i mitt jobb.

Hur tar man sig från tennis via modellande och investment banking till mode- och beauty-VD?

– Jag har mer och mer vågat välja efter magkänsla. Kanske för att jag har gjort ”bra val” som man på pappret ska göra först för att sedan mer och mer vågat lita på hjärtat.

Berätta om Björk & Berries

– Det är ett skönhetsmärke från Gävle, Sveriges gamla parfymregion. På 1800-talet fanns det fyra fabriker som gjorde parfymer och tvålar här. Björk & Berries startade som ett initiativ att återuppliva den traditionen och ta till vara på den fantastiska floran som finns i Gävle i dofterna. Nu har vi också tagit det ett steg längre och gör ekologiska produkter.

Hur långt har vi egentligen kommit med ekologisk skönhet i Sverige?

– Det är ganska nytt i Sverige men just nu poppar det upp många märken som väljer ekologiskt. Tyskland var väldigt tidiga och även Kalifornien som har mycket ekologiskt. Jag tycker att vi generellt sett har fått många fina skönhetsmärken i Sverige senaste åren, det pågår en skönhetsrörelse!

Vi på redaktionen är väldigt förtjusta i ”White forest”-doften, hur gör ni när ni tar fram en doft?

– Vi jobbar med Pierre Wulff en världskänd parfymör från Sverige som nu bor i New York. I just ”White Forest” ville vi belysa det svenska karga landskapet och den råa men fräscha vinterluften. Jag brukar skicka lite inspirationsbilder till Pierre eller berätta en historia om någon naken älva i den råa skogen. Vi skapar en bild, en känsla och sen kan han översätta det i doft.

Vilken av era produkter är du själv mest förtjust i?

– Kroppsoljan i doften ”Never Spring”!

Vilket är ditt bästa skönhetsknep?

– Träna, sova och dricka vatten! Då blir man lycklig och när man är lycklig blir man snygg.

...och ditt pinsammaste skönhetsminne?

– Jag klippte lugg för tio år sedan men tänkte inte på att jag har självlockigt hår. Jag klippte den dessutom när håret var blött, när det sen torkade och blev lockigt blev luggen tre centimeter kortare och spretade åt alla håll. Jag fick sätta klämmor och försöka platta tills det växte ut.

FAKTA

Ebba Lugani

Yrke: VD för Björk & Berries

Ålder: 37

Bor: Stockholm

Familj: Man, son och dotter