Höjdpunkterna från modeveckan

Foto: Kristian Löveborg, Frida Möller
Foto: Frida Möller
NÖJE

Icona Pop tar med eget snöre

Svenska pop-duon Icona Pop fick i år äran att inviga Stockholms modevecka. Caroline Hjelt och Aino Jawo gav oss en sprudlande och rolig öppning till veckan då de klippte ett band de själva tagit med sig för att få göra just det, klippa ett invigningsband.

Foto: Frida Möller

Kändischocken!

Att kisa efter vilka kändisar som satt på front row denna modevecka var en mindre rolig sport än vanligt. Tyvärr var det lite tomt om stora namn som skapar viskande sus när de kommer in. Men sen kom turen till J.Lindebergs visning och vem satt bänkad på första raden? Ingen annan än Victoria Silvstedt. En otippad men rolig händelse från veckan.

Foto: Kristian Löveborg
Whyred, Hunkydory & Carin Wester.

Äntligen en ljus höst

En av de stora trenderna inför hösten från de svenska designerna var ljusa toner och härligt färgglada inslag. Höst och vinterkollektionerna har en tendens att gå i traditionellt mörka färgskalor som svart, grått och marinblått. Men designers som Whyred, Carin Wester och Hunkydory visade härligt ljusa nyanser av ljusblått, benvitt, beige och med starka färginslag så som gult. Äntligen säger vi!

Foto: Adidas

Landslaget goes fashion

Utomlands har sportvärlden gjort flera designsamarbeten. Som när Stella McCartney designade den brittiska OS-dräkten. Här hemma är vi inte särskilt bortskämda med den typen. Men under modeveckan hände det äntligen. Hajpade designduon AltewaiSaome har samarbetat med Adidas och skapat damlandslagets VM-tröjor. I supertrångt pressrum på Berns stod fotbollshjälten Lotta Schelin och visade upp det resultatet. Figursydda och smyckade med meschdetaljer och ränder. Vi älskar dem!

Foto: Frida Möller

Cheap Monday satte eld på Kungsan

I vanlig ordning ställde Cheap Monday till med ett stort spektakel. Efter förra säsongens poolparty öppnade de visningen för allmänheten. Invirade i filtar satt moderedaktörer bänkade i Kungsträdgården för att se visningen som var en fantastiskt upplevelse. Modellerna visade upp plaggen i skenet av en brinnande skulptur och längor av lågor som löpte utmed catwalken. Det hela avslutades storslaget med ett liveframträdande från Dolores Haze.

Foto: Kristian Löveborg

Filippa K

En av veckans bästa visningar var Filippa K. Märket är ofta en favorit under modeveckan men denna säsong har de verkligen lyft sitt klassiska koncept och gett kollektionen en cool attityd. Visningen tog plats på kvällen på Thielska Galleriet ute på Djurgården och i det snöiga mörkret möttes redaktörer och modeprofiler av brinnande marshaller som ledde vägen upp till galleriet. Bland alla vackra tavlor visades kollektionen upp och kombinationen av de underbara plaggen och den fantastiska omgivningen gav en fantastisk helhetsupplevelse.

By the No:s visning i Bilioteksstan

Udda visningslokaler

Och apropå härliga visningslokaler som skiljer sig från det vanliga. Fler designers valde denna säsong att visa sina kollektioner utanför Berns, på alternativa lokaler som ingav en personlig och intim känsla. Hunkydory bjöd in till frukostvisning på Hotell Diplomat, Stylein och By the No valde intima lokaler i Biblioteksstan och J.Lindeberg slog på stort och visade sin kollektion på enorma Riddarhuset i Gamla Stan.

Foto: Kristian Löveborg

Nykomlingen

Den tredje och sista dagen avslutades med en ny svensk designer. Förväntningarna var skyhöga och Lamija levererade. Hon gav modeveckan ett otroligt bra avslut med en kollektion fylld av utsökt utsmyckade plagg. Under en modevecka där sista dagen var tunnare än vanligt och den avslutande visningen ströks från schemat bara en dryg vecka innan så var det otroligt kul att Lamija fick sista ordet om höstmodet 2015.

Av: Beatrice Trodden & Rebecka Wållgren

ARTIKELN HANDLAR OM