”Svenska män klär sig bra!”

Läsarna chattade med Cafés Emine Sander

NÖJE
Emine Sander

justin säger: Hej, har nu någon bra tips på sommar/vår jackor för män?
Emine Sander säger: Weekday har en jättefin bomber- vindjacka för 400 kronor. Finns i svart, blå och röd. Ett fynd!
Sven säger: Hej, jag är lång (2 meter) och smal. Vill klä mig snyggt och se lite "bitigare" ut. Tips tack!
Emine Sander säger: Ett misstag många smala gör är att köpa byxor i "baggy-modell" för att de tror att det "fyller ut". Men effekten blir motsatt. Satsa på ett par chinos i ett grövre material, lite loose-fit. Komplettera med en skjorta, men stoppa inte in den.
KristerHolmér säger: Vilken sorts väska är rätt i sommar? Något av textil eller kan jag använda min mörka läder-weekendbag även nu?
Emine Sander säger: Först: din läder-weekendbag fungerar året om. Dock så är det starka färger som gäller till sommaren och att köpa på sig en väska i en stark färg är ett bra tips om man inte vågar ta steget att bära plagg som är så "lysande". Finns fina i nylon på American Apparel.
sara säger: Vilken man tycker du klär sig bäst, i Sverige och i utlandet?
Emine Sander säger: Svenska män klär sig väldigt bra generellt, bäst klädd: Pelle i The Hives. Utomlands: Vincent Gallo.
Jonna säger: Kan du tipsa om en bra, moderiktig present till min kille? Får kosta ca 500 kronor. Tack!
Emine Sander säger: Ovan nämnda vindjacka från Weekday är grym. Är han en "skjort-kille" – kolla Acnes skjortor. Kan kosta lite mer. Annars kan du göra ett hopplock av vita tygsneakers från Urban Outfitters, kostar 140 kronor/par. Och ett par färgglada strumpor från Nitty Gritty, cirka 200 kronor.
Brad säger: Alla stilfascister säger att man inte får ha shorts i stan, ständigt denna gamla stilregel... Men jag har skitsnygga ben! Kan jag verkligen inte ha kortbyxor i stan? Om det går, vilka modeller gäller?
Emine Sander säger: Du kan absolut ha skjorts i stan. Den där regeln är bara bull****. Min favoritlook just nu är jeansshorts som går till halva låret och vita låga skor i canvas. Funkar skitbra med tunnt stickad tröja till. Crocker har faktiskt gjort ett par fina shorts. Men det är lika enkelt att bara klippa av ett par gamla jeans.
Moses säger: Vilka skor ska jag satsa på i sommar?
Emine Sander säger: Ledsen att jag tjatar, men: tygsneakers. Finns jättefina färgglada från Gola, i Caliroots nya butik på Regeringsgatan i Stockholm. Eller klassikern: låga vita från Converse.
KristerHolmér säger: Manschette-knappar - moderiktigt eller ett Fashionabelt Faux-Pas?
Emine Sander säger: Moderiktigt? Köper man en finare skjorta till kostym, är det ofta med manschetter. Det är inget fel med det. Jag tycker dock att man ska satsa på ett par diskretare knappar.
Patrik säger: Funkar det med ljusa slitna jeans i sommar eller är det helt off??
Emine Sander säger: Fungerar jättebra. Och fungerar ännu bättre om de är lite lösare i modellen och du rullar upp dem en liten bit så att man ser fotknölen.
Gordon säger: Hur ser badmodet för oss killar ut i år?
Emine Sander säger: Stirra skräcken i vitögat och sätt på dig ett par speedos. Jo, allvarligt. Eller: ett par kortare badshorts i retromodell. Ska inte vara större än gubbmodellen av boxerkalsonger. Att år 2008 ta på sig ett par stora surfshorts är en stor synd.
Stan S säger: Hej, bor på vischan i Skåne och Malmö är det närmaste en modemetropol jag kommer. Några bra förslag för modesajter (shopping, alltså?) för killar?
Emine Sander säger: Acnes onlineshop är magisk. Zoovillage.com är bred och pålitlig. De flesta stora svenska märken har numera så att man kan shoppa direkt på sajten, tex Hope och Filippa K.
Brad säger: Vad är bäst med att jobba på Café?
Emine Sander säger: Alla manliga modeller!
KristerHolmér säger: Jag använder ofta Rutiga Flanellskjortor men får höra av vänner att detta är, så att säga, ett misstag. Stämmer detta och måste jag nu köpa nya skjortor inför sommaren?
Emine Sander säger: Dina vänner har fel. Rutor är rätt. Du kan dock satsa på lite större rutor nu inför sommaren (de kommer att vara helrätt även till hösten).
jens säger: Hur är det med hattar i sommar? töntigt eller hett?
Emine Sander säger: Det är jättesvårt att bära upp en hatt. Man måste vara otroligt bekväm i sig själv för att det inte ska se påhittat ut. Men en något sliten panama-hatt tycker jag kan fungera.
Thomas säger: Något tips på en fin kostym på en man som är ca 1.80cm?
Emine Sander säger: Beror på vad du ska ha den till. Vardagskostym eller festkostym? Filippa K har väldigt sköna vardagskostymer. Ska du på någonting mer uppklätt, testa Tiger eller Acne.
Summer säger: Vilket är det absoluta måstet för en kille som vill hänga med i vår/sommar? Om du bara ska välja en sak...
Emine Sander säger: Chinos!
KristerHolmér säger: Jag är Bortbjuden på Bröllop i Juli. Dresskod = kostym. Den enda jag har 'är mörk och jag undrar om Ettiketten. Är det mörk som gäller eller måste jag skaffa en ljus pga sommar-nattens värme??
Emine Sander säger: Jag är inte mycket för regler. Är du bekväm i din kostym? Kör på den. Komplettera möjligen med ljus skjorta och hoppa över slipsen. Känns det inte för konstigt – bär vita (rena) Converse på fötterna.
alfons säger: Gillar fortfarande seglarskor, har du något tips ett bra men inte superdyrt märke?
Emine Sander säger: Rogues Gallery har supersnygga i blått, vitt, grönt och brunt. Finns bland annat på Nitty Gritty i Stockholm. Tror de ligger strax under 2 000 kronor.
säger: hos vilket lågprismärke hittar man den bästa studentkostymen? Jag tycker KappAhl verkar bra. Man kommer troligen bara ha den en gång så jag vill inte köpa dyrt
Emine Sander säger: H&M har en skitsnygg grå kostym. Tvåknäppt med lite glans i. Jag var tvungen att kolla i kavajen när jag förs såg den, för att se att det var H&M. Skitsnygg! Kavaj 598 kronor, byxor, 1 198 kronor.
kalle säger: Sneakers i starka färger, funkar de? O hur matchar man byxor bäst då?
Emine Sander säger: Herregud, ja. Det är skitfint. Beige fungerar till det mesta (chinos). Ljusa jeans. Eller om du vill – färgglada byxor. Men håll då överdelen neutral i vitt.
Alfred säger: Hej Emine, Jag är 45 år och man. Jag gillar fortfarande sneakers, t-shirt och huvtröja. Men jag kan inte låta bli att jag borde skaffa en vuxnare stil. Vad tycker du? Har du i så fall ett förslag på outfit?
Moderator säger: Nästa fråga blir den sista
Emine Sander säger: Behåll din stil. Det viktigaste av allt är att dina kläder är hela, rena och ser fräscht ut. Den trasiga looken fungerar ofta enbart på folk i 20 årsåldern. Smygstarta vuxenstilen med långarmade t-shirt, kostymbyxor (mörkblåa) och Stan Smith-sneakers.
alfons säger: var kan man köpa fina chinos?
Emine Sander säger: Alla svenska märken har fina. Acne, H&M, Hope, Whyred, Filippa K. Men man kan också köra på klassiker som Dockers.
Moderator säger: Tack för alla bra frågor och tack snälla Emine för din tid och bra svar! Ha en bra dag alla!
Emine Sander säger: Tack och hej!