Robert Downey Jr har JÄRNKOLL

1 av 4
Robert Downey Jr har inga problem med självförtroendet i filmbranschen. När han fick frågan om vem som var hans favoritskådis svarade han kort: ”Det är jag”. Foto: AP
NÖJE

Glöm välpolerad Hollywoodyta.

Robert Downey Jr är frispråkig, oförutsägbar och har en stil som sticker ut.

— Jag är en kille som bär byxor för högt och gymnastikskor i grälla färger.

Från botten av drogträsket till luftburen järnman – skådespelaren Robert Downey Jr, 45, har varit fri från missbruket i sju år och tackar sin fru Susan Downey, 36, för att hon fick honom att vilja förändras.

– Jag kan inte fatta vilket fantastiskt liv jag har i dag. Men grejen är att det inte var hon som förändrade mig. Hon gav mig bara ett ultimatum vid en viss tidpunkt. Vi har båda förändrats så mycket att jag inte ens kan föreställa mig hur livet var före henne, säger han till tidningen The Independent.

Nu kan han se tillbaka på sitt tidigare liv, hur han kom till inspelningar hög på crack efter nätter av festande, och vara glad att den tiden är över.

– Jag kunde slängas rakt ut ur en partyvan in på inspelningsplatsen. De gav mig en tonfiskmacka och sedan började jag jobba, säger han till tidningen Rolling Stone.

”JAG ÄR SOM EN MODESLAV”

I dag är Robert Downey Jr en betydligt pålitligare yrkesman. Men i sina intervjuer är han fortfarande långt ifrån förutsägbar. De senaste gångerna Aftonbladet har träffat stjärnan har han, trots sin nyvunna succé, dels klagat på jobbet och sagt sig vilja sluta som skådespelare, dels berättat att han har erektion.

Men när vi nu träffar honom inför premiären av filmen ”Iron man 2” handlar det varken om sex eller pension – utan om stjärnans originella stil. Robert Downey Jr har ett stort intresse för kläder och är för tillfället klädd i ljusbeige Bosskostym och vit frackskjorta.

– Jag älskar de här grejorna. Cirkeln är sluten. När jag var 20 och tjänade mina första 10 000 kronor brände jag dem på en Gaultier-jacka och bjöd alla på sushi. Sedan var jag pank igen, säger Robert Downey Jr.

Under den första ”Iron man”-turnén var han än mer noga med sin klädsel.

Och under Oscargalan matchade han blå sneakers, blå fl uga och blåtonade glasögon.

– Jag bytte från Prada till Lanvin och hade glasögon som matchade skorna. Till slut kände jag bara, ”Det här är för jobbigt, vad är det som sker med mig? Jag är som en modeslav.”

BYTTE STYLIST

Inför premiärcirkusen kring ”Iron man 2” bytte han stylist. Men det är inget lätt jobb att klä den egensinnige skådespelaren.

– Den här gången har jag en ung kille, Noah Sloan, som är mycket motiverad men jag klagar i alla fall. Jag säger: ”Jag tänker inte ta på mig det där. Låt mig visa dig hur det ska se ut.”

På röda mattan och i andra officiella sammanhang är skådespelaren noga med att inte se ”slabbig” ut.

Men privat släpper han på stilkraven.

– Varannan månad utses jag till sämst klädda eftersom jag glömmer bort mig och tar på mig MC Hammerbyxor och en udda hatt. Det kan hända när jag just kommit tillbaka från gymmet. Jag går ut likt en galen vetenskapsman, sedan hör jag ”klick” och jag ser sjukt löjlig ut. Men jag tycker att det är kul att bli avslöjad med en annan sida av den jag verkligen är. För jag är en kille som bär byxor för högt och gymnastikskor i grälla färger.

FAKTA

Dömd till fängelse

NAMN: Robert Downey Jr.

ÅLDER: 45 år.

FAMILJ: Gift med filmproducenten Susan Downey, 36. Har sonen Indio, 16, från ett tidigare äktenskap.

BOR: Los Angeles.

BAKGRUND: Blev Oscarnominerad för huvudrollen i ”Chaplin” 1993 och för bästa manlig biroll i ”Tropic thunder” 2009. Var tidigare kraftigt beroende av heroin och crack och greps och dömdes till fängelse och drogrehabilitering ett flertal gånger mellan 1996 och 2001. Sedan 2003 är han drogfri.