Finns det några stora no-no's i vår?

Läs chatten med modeexperten

NÖJE
Foto: Maria Östlin

Karolina Skande säger: Hej hej, nu kör vi
Isobelle säger: vilka skor gäller i vår? modell, färg?
Karolina Skande säger: Skorna i vår får gärna vara lite galna - starka färger, annorlunda klack, roliga material och applikationer. Go crazy helt enkelt!
Louise säger: Hej Karolina! Jag undrar vilka jeans som är populärast just nu?..typ färg och modell samt hur ögonbrynen ska se ut till våren/sommaren? tacksam för svar :)
Karolina Skande säger: Jag gillar mellanblå jeans nu till våren. Inte mörka och inte helt sönderslitna. Jag tycker verkligen att flera modeller funkar just nu även om den smala modeller som ändå sitter lite löst nog är den stora favoriten
Sonja säger: Hej, var hittar jag en t-shirt med musse pigg? ps jag bor inte i Stkhlm...
Karolina Skande säger: det vet jag tyvärr inte. Topshop har ju en men jag vet inte om Topshop finns i din stad. På Ebay kan du nog hitta dem i överflöd dock.
nostalgikern säger: Hej Karolina! Vet du vart man kan hitta 40-tals klänningar som inte kostar skjortan? Tack!
Karolina Skande säger: 2hand naturligtvis! Då får du äkta vara till ett bra pris, helt klart mitt bästa tips!
Sandra säger: Hej. jag har precis fått jobb på bank, och där är det ju ganska formell klädsel som gäller. Har du några konkreta tips på hur man kan göra det lite roligare?
Karolina Skande säger: Ja, strunta i den kristrecksrandiga kavajen och den babyblå "herrblusen". Välj kavajer och kostymer i annorlunda snitt och nya material. Våra svenska designers är urduktiga på det kolla: Hope, Acne, Whyred etc. Istället för en trist vanlig blusskorta satsa på en söt kråsblus eller knytblus. Roliga skor istället för fotriktiga svarta loafers eller liknande. Jobba med scarfar och andra detaljer för att sticka ut och vara personlig
mar säger: hej jag söker efter ett par snygga silverfärgade pumps för någon ute kväll, vet du vart jag kan hitta ett par?
Karolina Skande säger: Hm, silverpumps. De enda som jag kommer på att jag sett på senare tid som jag själv gillat är ett par blanka från Topshop undrar om de finns kvar... Skoföretaget Duna har/har haft ett par med öppen tå som är ganska fina också!
micke säger: Hej jag är en vanlig kille med vanligt tråkiga kläder. Jag vill köpa lite snyggt och nytt utan att det ska vara för crazy och jag har stundentekonomi. Vilka ställen i skåne kan du tipsa om, vad är inne nu?
Karolina Skande säger: Jag tycker att du ska satsa på kvalitet istället för kvanitet. De bästa herrkläderna i världen gör nästan de svenska märkena som Hope, Acne, Whyred, Fifth Avenue Shoe Repair etc så åk till Malmö och kolla in utbudet på de svenska märkena!
Evelina säger: Hej! Är G-star Elwood 96jeans fortfarande inne? Och vet du vart det finns att köpa ett par sådanna jeans i Göteborg?
Karolina Skande säger: Det säger mig ingenting (även om jag vet var GStar är), det kan vara så att de har varit väldigt popukär i den krets som du tillhör för jag känner ingen som har just den modellen, eller ens jeans från G-Star... Trender kan vara väldigt lokala och variera mycket i olika kretsar så jag kan omöjligt svara på om de fortfarande är heta i ditt umgänge. I vilket fall tycker jag att du ska strunta i det och köpa de jeans som du tycker är snyggast! Tyvärr vet jag därför inte var G-star kan köpas i Göteborg.
matilda säger: Vilka solglasögon ska jag satsa på i vår?
Karolina Skande säger: Wayfarers som var populära förra säsongen kommer att funka även i vår. Klassiska modeller överlag känns som vinnare...
HANNA säger: HEJ! VAD FÖR TYP AV VÅR JACKA SKA MAN SATSA PÅ? OCH VILKA ÖRHÄNGEN ÄR INNE?
Karolina Skande säger: Skinnjackan är ju vansinnigt populär annars tycker jag om "rock-kappan" en kappa med rakare snitt inspirerad av herrocken. Dagmar gör de finaste! Själv gillar jag just nu örhängen som känns söta och lite "gammeldagsa"
Sarah säger: Vad tycker du är roligast, att följa mode eller handla personligt utan koll?
Karolina Skande säger: Själv håller jag koll på trender för att det är mitt jobb att göra det men när jag handlar utgår jag från mig själv, vad jag passar och trivs i, även om jag som alla andra naturligtvis till viss del påverkas av nutida strömningar och influenser.
Sarah säger: Hej håller du med Armani, Dolce och Gabbana om att mode inte har något med anorexi att göra?
Karolina Skande säger: Väldigt komplex fråga och för att ge ett riktigt bra svar känner jag att jag behöver mer utrymme och tid än vad jag har i chatten. Ja och nej blir mitt svar.
Jones säger: Hej. Min tjej är inte alls utseendefixerad men hennes polare är och de läser massor av modetidningar och sminktidningar. Finns det ett samband tror du? Ibland vill man liksom hjälpa dem...
Karolina Skande säger: Samband mellan vadå, jag förstår inte riktigt. menar du ett samband med "utseendefixering" och att tycka om att läsa modemagasin? Ja då finns det garanterat ett samband även om just utseendefixering är ett väldigt negativt laddat ord. Jag förstår inte heller vad det är du vill hjälpa dem med. Jag tror inte att de behöver hjälp om de verkar friska och lyckliga!
emmeli säger: Hej karolina, min systers pojkvän fyller år på söndag och jag vet inte vad jag ska köpa, han fyller 21 och spelar hockey, ska helst inte vara så dyrt! har du nå tips ?
Karolina Skande säger: En snusdosa kanske, ha ha ;) Köp en lyxig duschcreme för herrar som han kan ha till träningen eller ett par strumpor. Kanske en cool nyckelknippa från något klädmärke han brukar gilla och ha kläder ifrån. Ja, svårt, några förslag iallafall...
minus säger: Finns det några stora no-no's i vår?
Karolina Skande säger: No-nos i sig känns som ett stort no-no skulle jag säga. Allt handlar om att kombinera saker på ett bra och personligt sett sen går allt, nästan allt hem. Visst har jag några personliga no-nos ( som gauchos och crocs samt piratbyxor med dragsko) men de behöver ju inte vara allmängiltiga för alla.
Eva säger: Hej, jag är en kvinna på 45 år och jag klär mej i legging och tunikor med olika mönster, är jag för gammal att ha sånt? Jag har också Thomas Sabo smycken är dom bara för ungdomar?
Karolina Skande säger: Absolut inte. Trivs du själv i det så är det bara att köra så det ryker. För övrigt är väl inte 45 någon ålder?!?
matilda säger: vilken väskmodell skulle du satsa på denna säsong? har ju min härliga bayswater till vardags men när man går ut kan det vara kul att variera sig, så ska de va liten eller stor, enligt dig? =)
Karolina Skande säger: Jag säger liten! Du har en stor fin väska så jag skulle satsa på en mindre som funkar till fest och vardag. För mig är chanels klassiska 2.55 drömmen men det finns liknande väskor (som inte är kopior) som inte är fullt så dyra.
Hanna säger: Hej! Jag undrar om du kan tipsa om några bra butiker i New York då jag ska åka dit i nästa månad?
Karolina Skande säger: Oj, nu var det så många år sedan jag själv var i NYC så jag vet knappt om mina personliga favoriter finns kvar. Mitt tips blir därför Susanne Ljungs guide till London, Paris och NYC. Jag har använt den när jag varit i London och Paris och fått urbra tips så jag är säker på att den kommer att vara lika bra för att hitta rätt i NYC. ett annat tips är att googla. Det gör alltid jag när jag ska resa någonstans!
LINA säger: Hej! jag funderar på att köpa en jeanskjol med hög midja och knappar upptill.(Mörk färg) Vad kan jag till den? På överkroppen då. Tack på förhand!
Karolina Skande säger: Vd som helst skulle jag nästan säga. Blus, t-shirt, kofta... Ja som sagt var mer matchningsvänligt än en mörk jeanskjol blir det knappast. Jeansen har ju blivit det största basplagget genom tiderna bara för att det går att kombinera med alla färger och nästan alla plagg
Felicia säger: Var kan man hitta ekologiska/fairtrade kläder som inte kostar skjortan? Är student och har inte råd med alltför höga priser, men vill inte köpa "vanliga" kläder av principskäl.
Karolina Skande säger: Det finns en anledning till att eko-kläder är dyrare än vanliga kläder. De är nämligen mycket dyrare att producera. Anledning till att kläder i många fall kan vara så otroligt billiga som de är beror just på att de är tillverkade under tveksamma omständigheter. Det finns ju dock vissa kedjor som tex H&M som har vissa plagg som är fairtrade och eko-märkta, de är ju inte så dyra då H&M kan köpa in stora kvantiteter och därav pressa priserna. Hur miljövänligt det är låter jag dock vara osagt...
Moderator säger: Nu hinner vi inte mer i dag, tack till Karolina och alla som ställt frågor!
Karolina Skande säger: Tack alla läsare!

FAKTA

-