Sommarmode som ger eko i naturen

Shoppa snyggt – och smart!

NÖJE

Det går inte längre att blunda för hur klädproduktionen skadar miljön och människorna som arbetar med den. Lösningen? Trendiga, snygga kläder – med gott samvete.

Eko-och fairtrade-mode är helt rätt i tiden. Nu finns till och med modemagasin för dem som vill leva miljövänligt. Och intresset är stort, enligt Åsa Holmström, chefredaktör för nya glamourösa tidningen Eco Queen.

– Många stora klädföretag satsar på att bli mer miljövänliga. De som inte gör det kommer att tappa marknadsandelar, det är jag övertygad om. Människor är intresserade av miljön i dag, man vill se en god vilja. Och makten att förändra ligger hos oss som shoppar.

Medveten klädproduktion

Svenska designern Camilla Norrback satsade tidigt på en miljövänlig klädproduktion. Ekologiskt odlad bomull, och tygfabriker som kan certifiera en miljövänlig och etisk produktion. Nästan allt sys inom EU för att minska trycket på klimatet. Men Camilla Norrback tycker inte att ekologiska kläder räcker som säljargument.

Inte bara eko

– Designen måste vara högklassig, det går inte att bara sälja på ”eko-kläder”, då kommer konsumenterna att tröttna.

Du måste sätta ribban högt, tävla med de största. Människor som är ointresserade av att handla ekologiskt ska ändå vilja köpa ekologiska kläder, för att de är så snygga.