”Jag skrev historia med Valentino”

1 av 4
I början av året fick Elsa det ärofyllda uppdraget att delta i Valentinos sista visning. Missa inte intervjun med Valentino på sidan 65!
NÖJE

Håll koll på Sveriges nya toppmodell!

Säg hej till Elsa Sylvan - den svenska

21-åringen som just nu tar modevärlden med storm. AV: Julia Klingener

Sveriges senaste modellexport är Stockholmstjejen Elsa Sylvan.

21 år gammal har hon redan hunnit med att vinna Ellegalans pris för årets modell och powerwalka catwalken för modegiganter som Yves Saint Laurent, Marc Jacobs och Zac Posen. Just nu är Elsa aktuell i MQ:s senaste kampanj och som nytt stjärnskott på den internationella modellhimlen.

Sofis mode träffade Elsa i New York.

Grattis till priset för årets modell, hur kändes det att vinna?

– Tack, det var otroligt kul! Jag började ju jobba på allvar för bara ett år sedan så allting har gått väldigt fort.

Vilket är det bästa jobbet du gjort hittills?

– Januari var en väldigt rolig månad för då fick jag gå både Chanel- och Valentinovisningen. Det var Valentinos avskedsvisning, så det var väldigt spektakulärt och det kändes roligt att vara med och skriva lite modehistoria.

GicK i gå-skola

Det låter som ett riktigt drömjobb, finns det några nackdelar med jobbet?

– Ja, absolut. Det kan vara väldigt ensamt att alltid resa själv och bo på olika hotell. Det ligger också mycket svett och tårar bakom många jobb. Det är sena fittings och folk i den här branschen är inte alltid så trevliga.

Hur klarar du att gå i de omöjligt

höga klackarna på catwalken?

– När jag kom till New York så fick jag gå på catwalklektioner. Vi fick lära oss en massa olika stilar som ”Cavalli-gången” då man ska gå med mycket höfter och korsade ben och ”Marc Jacobs-gången” som är mer stel. Marc vill nämligen inte att man ska röra på armarna när man går.

– Gången är viktigare än vad man tror. Jag har hört många designers säga: ”Vi vill verkligen ha den modellen men tyvärr kan hon inte gå”. Jag blev själv nobbad på en Dolce & Gabbanavisning en gång eftersom jag inte kunde gå i deras skor. Jag har storlek 41, vilket inte är så stort för min längd, men alla designers tror att vi modeller har minimala fötter. Det brukar ofta vara rena cirkusen backstage när fem personer försöker tvinga ner mig i ett par skor.

Fixar looken med kiwi

Du verkar alltid vara på resande fot, vad kan du inte resa utan?

– Jag måste alltid ha med mig en minitub med tandkräm och en liten minitandborste. Rena tänder är viktigt!

Hur ser din skönhetsrutin ut till vardags?

– Jag tvättar alltid mitt ansikte med Akademiklinikens rengöringskräm på kvällen. Jag gillar att låta huden vila under natten så jag brukar bara spreja på lite ansiktssprej från märket Katarina Håkansson, de finns i dofter som gurka och kiwi och jag är helt beroende av dem. På morgonen smörjer jag in ansiktet med lite dag- och ögonkräm, också från Akademiklinikens serie.

skippa schampot!

Vilka sminkprodukter kan du inte leva utan?

– Jag sminkar mig otroligt sällan privat, inte ens när jag går ut och festar. Men är det något riktigt stort så blir det mascara från Max factor och läppglans. Mina favoriter är Elisabeth Ardens ”Eight hour rosebud”-salva och Kiehls lipbalm.

Vilket är det bästa skönhetstipset du plockat upp när du jobbat som modell?

– Att inte använda feta krämer under natten, det är bättre att låta huden återställa sig själv. I stället för att använda en massa produkter är det bättre att hålla det så enkelt som möjligt. Jag försöker att bara tvätta håret en till två gånger i veckan eftersom schamponering sliter otroligt mycket på håret.

FAKTA

Elsa Sylvan

Ålder: 21 år. Längd: 180 centimeter. Ögon: Blå . Skostorlek: 41.

Största jobb: Öppnade Zac Posens visning förra året samt deltog

i Valentinos sista visning.