”Jag har sett stjärnor nakna”

Svenske Jonas stylar Hollywoods kändiselit

1 av 2 | Foto: Per Björn
NÖJE

Svenske stjärnstylisten Jonas Hallberg jobbar tätt intill Hollywood-stjärnorna. Han fixar deras galakläder och hjälper dem med personlig shopping.

Vilka stjärnor har du jobbat med?

– Allt från supertunga Hollywoodstjärnor som Catherine Zeta-Jones och Charlize Theron till Jessica Alba och Scarlett Johansson. Och Hayden Panettiere från ”Heroes” och Sofia Bush från ”One tree hill”, som är lite mer bubblare.

Hur är det att jobba med så stora stjärnor?

– Ibland gnuggar jag mig i ögonen och tänker: ”Gud vad overkligt, här står jag hemma hos Sharon Stone och tittar på kläder i hennes garderob!” Det är fantastiskt och en utmaning att jobba med Hollywood-kändisar. Alla är superkrävande, men det är för att deras yttre har en stor betydelse.

Scarlett har koll

Vilken stjärna tycker du mest om att jobba med?

– Jag har kommit väldigt nära och tycker mycket om Mary-Louise Parker från ”Weeds” som jag gjorde för Emmygalan senast, och Courteney Cox Arquette är helt fantastisk som människa. Jag tycker också väldigt mycket om Jessica Alba, en fantastisk tjej med båda fötterna på jorden, otroligt ödmjuk. Sen är det kul och en utmaning att jobba med Scarlett, hon är så otroligt kunnig i mode och känner till sina designers. Vi har många gånger en konversation om mode på en ganska hög nivå.

Hänger du med dem privat?

– Nej, man ska vara proffsig och inte utnyttja om man får en bra kommunikation. Rachel Zoe som klär ”it-girls” som Lindsay Lohan, Nicole Richie och den ”crowden” av tjejer, hon vill bli lite celebrity själv. Men stylisten ska inte vara lika stor stjärna som kunden, man är en i stjärnans stab. Och man får inte så mycket tid tillsammans med dem, förutom när jag presenterar kläderna och vi byter om, då är det verkligen bara jag och stjärnan.

Du ser dem utan kläder?

– Ja, absolut. Vilka jag sett törs jag inte säga, men vissa är spritt språngande nakna, så det blir väldigt intimt, haha!

Stjärnan har sista ordet

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Jag går upp tidigt, brassar ner till Rodeo drive och springer i olika affärer. Dagen efter har jag kanske en provning, och om de inte bor på hotell så åker jag ofta hem till stjärnan. Det blir långa dagar.

Kontaktar stjärnorna dig?

– Stjärnans pr-folk kontaktar min agent. Sedan är det många möten. När jag träffar Catherine Zeta-Jones är jobbet i princip klart, förutom att storleken ska fungera och hon ska tycka om klänningen. Stjärnan har sista ordet, det är skillnaden mot en vanlig modeplåtning.

Tjänar du bra?

– Absolut, men det går i vågor. Det är mycket tjänster och gentjänster också, man kan få ställa upp privat om de har ett cocktailparty hemma och behöver en klänning till exempel.

Superkvinnlig glamour

Vilka är dina favoritdesigners?

– Jag gillar det superglamourösa och sexiga. Jag vill att mina tjejer ska vara superkvinnliga och de designers jag jobbar mest med är modehus som Dolce & Gabbana, Versace och Roberto Cavalli. Och jag älskar Alexander McQueen. Här hemma tycker jag mycket om Lars Wallin, han är den enda riktigt ”röda mattan-glamour”-designer vi har.

Vilka stjärnor klär sig bäst själva?

– Scarlett Johansson har en väldigt fin stil och Dita von Teese klär sig otroligt ”stylish”. I Sverige gillar jag er Sofi Fahrman, hon klär sig alltid superpiffigt och ”girly”. Och Carolina Gynning är alltid sexig och glammig och har ett otroligt snyggt skoval.

Spana in Jonas stylingjobb:

Foto: AP

- Jonas har bland annat jobbat med Scarlett Johansson, Mini Andén, Jessica Alba och Courteney Cox Arquette.

FAKTA

Jonas Hallberg

Ålder: 36.

Yrke: Stjärnstylist.

Bor: Pendlar mellan Los Angeles och Stockholm.

Familj: Pojkvännen Joakim Pettersson som jobbar med mode och pr.

Tjänar: ”Bra, men det gåri vågor”.

Aktuell: Utsedd till ”Årets celebritetsstylist” på Ellegalan.