Ryska fashionistas att inspireras av

Glöm OS – här är fyra bättre anledningar att blicka österut

1 av 10
Elena Perminova Stilikonen Elena Perminova är miljardärhustrun och modellen som syns flitigt under de internationella modeveckorna. Perminova, som är gift med en av delägarna i den frispråkiga och ofta regimkritiska ryska tidningen Novaja Gazeta, är ett välkänt ansikte inom modebranschen och känd för att kombinera välkända designers med nya förmågor – eller som brittiska Elle beskriver hennes stil: vågad, modig, oväntad och alltid i framkant. Hon tvekar heller inte att tydligt deklarera var hon står och förklarar för Telegraph att hon tror på ”starka och självständiga politiska institutioner, politisk konkurrens, ett självständigt och rättssäkert domstolsväsende, fria medier och fria val”.
NÖJE

Ryskt mode har tagit ett långt kliv från svulstiga pälsar, illasittande tränings­overaller och överdådigt bling. Möt ryskorna som tagit över på front row.

Sofis mode presenterar fyra kvinnor att hålla ögonen på och inspireras av: Miroslava Duma, Elena Perminova, Ulyana Sergeenko och Anya Ziourova.

Ryssland och de forna öststaterna har länge betraktats som modevärldens u-länder. I ett samhälle där lyx och flärd under lång tid varit en extrem bristvara för den stora massan, blev det med kapitalismens intåg plötsligt viktigt att visa vad man hade – och det med besked. De senaste årtiondena har ryskt mode i stor utsträckning kännetecknats av enorm extravagans: ju mer desto bättre, helt enkelt.

Iögonfallande stil

Men på senare tid har något hänt. På mode­veckorna syns ett antal unga – och rasande snygga – ryska it-tjejer sitta längst fram på de viktigaste visningarna och utanför catwalken är de streetstylefotografernas favoriter. Med Miroslava Duma i spetsen har de ryska stilförebilderna börjat ta allt större plats på den internationella modescenen, alla med en exklusiv och iögonfallande stil med en tydlig, personlig twist.

AV: Pamela Bellafesta och Ellen Pålsson Norberg. FOTO: All Over Press, Bulls, Stella Pictures

ARTIKELN HANDLAR OM