Ta hand om ditt sommarhår!

NÖJE

Har du kommit hem från semestern med ett hår torrare än fnöske? Eller vill det sig så väl att du faktiskt är på väg till varmare breddgrader på en sista-minuten?

Sol, saltvatten och varma sommarvindar är mumma för själen – men inte lika snällt mot håret. Hårstylisten och koloristen Rita Hazan, med kunder som Jessica Biel, Jennifer Lopez och Jessica Simpson, ger dig tipsen som räddar dina arma testar.

Rita Hazan.

Ditt hår blir frissigt

Varför det händer?

När det är fuktigt utomhus absorberar håret vatten från luften och sväller upp, vilket skapar de frissiga lockarna.

Vad kan jag göra?

– Allra bäst är att helt enkelt kamma bak håret i en stram tofs eller sätta upp det med spännen om du har kortare hår. Då slipper du helt enkelt tänka på håret för mycket, säger Rita Hazan till Sofis mode.

– Det är också viktigt att använda produkter som innehåller antifrisskomponenter, säger hon.

Tips!

Har du ingen antifrissprodukt till hands? Ta en klick handkräm, gnugga in i handflatorna och dra lätt över håret. Det dämpar de flygiga hårstråna och håller frisyren på plats.
 

Dina toppar blir spröda i solen

Varför det händer?

Behandlat hår som är färgat eller slingat kan lätt bli slitet och skört, särskilt om du utsätter det för sol.

Vad kan jag göra?

– Nummer ett är att använda rätt produkter som vårdar håret. Har du färgat hår är det extra viktigt att du använder färgbevarande produkter, som till exempel min serie ”Vibrant” från Sunsilk.

Gör en intensivvårdande inpackning minst en gång i veckan och undvik att styla med för mycket värmeverktyg som sliter på håret. Det är också viktigt att du äter en näringsrik kost, så att håret får all viktig näring som det behöver för att vara i toppkondition.

Tips!

Ta vara på varma sommarvindar och låt håret självtorka. Att vila från styling med värmeverktyg gör gott för ett slitet hår. Flätor är både praktiskt och snyggt och om du låter stora flätor sitta i håret under dagen får du snygga stora lockar när du släpper ut dem på kvällen.

Få fler tips om snygga frisyrer på "salongen" som du hittar under sofismode.se på nätet!

Din hårfärg bleks av solen

Varför det händer?

Inget är värre för din hårfärg än solens UV-strålar, som penetrerar hårstråna och bryter ner hårfärgens molekyler. Resultatet blir en urtvättad och ojämn nyans.

Vad kan jag göra?

– Att använda rätt produkter för just färgat hår är A och O. En färgbevarande produkt innehåller skyddande teknologi och UV-skydd som lägger sig som en hinna mot solen och gör att håret bevarar både sin färg och glans.

Tips!

En stråhatt eller färgglad scarf virad runt huvudet är inte bara snygga sommaraccessoarer, det ger även det mest effektiva skyddet för solen.

Vill du få en snygg wetlook? Applicera lite vax eller gelé i håret när det är blött och kamma det sedan bakåt. Har du långt hår kan du göra en knut i nacken med en skarp bena.

Ditt hår blir torrt av sol och bad

Varför det händer? När du utsätter håret för sol, färgbehandlingar och överdriven styling bryter du ner hårstråets yttersta skikt, som annars fungerar som en skyddsbarriär.

Vad kan jag göra?

  – Inpackningar och leave in-balsam är dina bästa val för att reparera och återfukta håret. Satsa på en inpackning eller krama in en mjukgörande olja minst två gånger i veckan för att förbättra hårkvaliteten. Produkter med solskydd är också väldigt bra i förebyggande syfte.

Tips!

Applicera en inpackning medan du solar. Värmen gör att den verkar ännu bättre och tränger in på djupet i håret. Glöm inte hårbotten! Den mår också bra av en inpackning.

Saltvatten gör håret trassligt och trist

Varför det händer?

Mineralerna i saltvattnet gör håret mjukt, uppsvällt och tjockt. I och med att saltet är basiskt kan håret stressas om det utsätts för salt under en längre tid.

Vad kan jag göra?

– Preparera ditt hår med en produkt som innehåller UV-skydd innan du går till stranden. Och innan du hoppar i badet kan du fukta håret med färskt vatten för att skydda det från saltvatten – färskvattnet gör att håret absorberar en mindre mängd salt än annars. Är du en poolbadare är det också bra att väta håret innan du dyker i, det gör nämligen så att hårfibrerna inte påverkas lika mycket av kloret när de kommer i kontakt med vattnet tipsar Rita Hazan.

Tips!

För mycket poolbad? Testa det gamla husmorsknepet att blanda ner en matsked bakpulver i ditt vanliga schampo. Massera in bakpulver- och schampoblandningen i håret när du tvättar det, ända ner till hårbotten, och skölj som vanligt. Kombinationen tar bort alla klorrester.

FAKTA

Frisörakuten!

Vilken frisyr ska du satsa på till sommaren, som både är snygg och låter håret vila från hårfön och plattång?

Rita Hazan föreslår lite färg.

– En av de största trenderna i sommar är att lägga in lite pastellfärgade slingor i håret och låta håret bli ett snäpp ljusare. Applicera en saltvattensprej i vått hår och låt det lufttorka. Det kommer att ge dig ett naturligt svallande strandhår utan friss, säger hon.

– Om du har långt hår kan du samla det i en stor lös knut. Släpp ner när det torkat så får du ett glamouröst Hollywoodsvall!