5 knep för lyckad färgning

1 av 9
1.
NÖJE

Att spara hundralappar på frisörbesök vore förstås en dröm – men helst utan färgkatastrofer, fläckar och en flod av tårar. Här är tipsen som säkrar proffsresultat med färg från snabbköpet.

Välj färg

Att välja rätt nyans kan vara svårt, men en ny hårfärg är en radikal förändring så det är viktigt att välja noga. Viktigast av allt är att utgå från din egen hudton. Har du gyllene undertoner passar du bra i varma nyanser, har du blåaktiga undertoner är kalla, askiga nyanser ett bättre val. Välj en nyans som är max två steg mörkare eller ljusare än din egen hårfärg. Om du är mycket osäker på nyansen, välj en toning som tvättas ur på sex till åtta veckor.

Bli expert

Läs noga igenom bruksanvisningen innan du sätter igång och följ instruktionerna, det kan skilja på tider och metoder mellan olika märken. Verkningstiden räknas från det att all färg distribuerats i håret. När du applicerar färgen, gör det lugnt och metodiskt slinga för slinga. Och gör som frisören, distribuera färgen med en pensel för ett jämnt resultat utan missade hårstrån.

Några bra färgningskit:

1. ”Féria by Préférence” för 129 kronor från L’Oréal Paris innehåller glansdroppar som blandas med färgkrämen och en efterbehandlingskur som räcker till flera hårtvättar.

2. ”Live color XXL Shake it up colour foam” från Schwarzkopf för 109 kronor är en permanent hårfärg där komponenterna blandas i shakern och skakas till ett lättapplicerat och jordgubbsdoftande skum.

3. ”Young colour excel” för 199 kronor från Revlon är toningsfärg utan ammoniak som ger ett naturligt resultat.

Undvik fläckar

Det finns inget tråkigare än förstörda kläder och ett prickigt golv till följd av en hårfärgning hemma. Så innan du börjar distribuera färgen: byt till kläder du inte är rädd om och lägg en gammal handduk runt axlarna som extra skydd. För att undvika färg på huden: smörj in hela hårfästet och öronen med vaselin. Slarva heller inte med skyddshandskarna, om de i förpackningen är för stora kan du använda latexhandskar som ger bättre känsla. Se också till att ha en servett i närheten när du börjar hantera färgen så att du omedelbart kan ta bort eventuella stänk på huden och omgivningen innan färgen bitit sig fast.

Hantera utväxten

Efter sex till åtta veckor börjar utväxten synas ordentligt. Att färga hela håret igen är ingen bra idé, det sliter för mycket på toppar och längder som med tiden blir alltför färgmättade och sotiga. Applicera i stället färg enbart på hårrötterna. Mot slutet av verkningstiden kan du vid behov dra ut färgen även i längderna, för ett jämnt och glansigt resultat. Se bara till att inte överskrida den totala tiden som står på förpackningen för detta.

Vårda färgen

Ta hand om din nya hårfärg och satsa på schampo, balsam och stylingprodukter anpassade för färgat hår. Många serier tillgodoser flera behov och verkar färgbevarande samtidigt som de är volymgivande, vårdande eller motverkar mjäll. Se också till att ta hand om det färgade håret lite extra med en inpackning en gång i veckan och att skydda håret från solblekning.

Här är några favoriter:

4. Bra schampo utan sulfater och parabener för färgbehandlat hår. ”Delicate care shampoo” ur serien ”Colorcarethérapie” från Matrix kostar 169 kronor.

5. Återfuktande balsam för fint, färgat hår med vårdande naturliga smör, oljor och extrakt. ”Angel rinse” från Kevin Murphy kostar 235 kronor.

6. Vårdande, lysterboostande inpackning som inte drar ur färgen på behandlat hår. ”Softening hair masque” ur nya serien ”Precious oil” från Pureology för 410 kronor.

7. Med olja i håret får färgen nytt liv, samtidigt som håret blir mjukare, blankare och mer väldoftande. ”Radiating and beautifying scented oil” från Kérastase kostar 359 kronor.

8. Färgat hår kan lätt kännas slitet och risigt. Testa ”Potionizer” för 139 kronor från L’Oréal Professionnel, en leave in-sprej för färgat hår som återfuktar och dämpar friss samtidigt som håret blir blankt och lättkammat.

9. Snabbverkande färginpackning. ”Nutri color creme” för 207 kronor från Revlon finns i en uppsjö av fina nyanser.

Av: Anna Wahlberg, Foto: Peder Wahlberg

ARTIKELN HANDLAR OM