Så blir du brun utan sol

Metoderna som ger dig färg oavsett väder

NÖJE

Brun utan solkrämerna har en fara – människor tror att det räcker med en kräm.

- Brun utan sol ger inget skydd mot UV-strålar, säger Elisabeth Engström, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Piller, krämer, solduschar – alla fungerar utan fara. Bara de är godkända inom EU. Men använd dem inte i stället för solskyddskräm, då blir de riktigt farliga.

- Man behöver förstås komplettera med en kräm med solskyddsfaktor om man ska ut i solen, säger Elisabeth Engström, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

När solbrännan köps på burk har kroppen inte fått bygga upp något naturligt skydd mot solens strålar. Många glömmer att ta det så lugnt i början som man måste med sommarsolen. Andra tycker att det räcker med en kräm, och struntar i solskyddsfaktorn.

- Brun utan solkrämerna i sig är inte farliga, bara de är godkända inom EU.

I grunden är det samma metoder som använts i många år fast de nu finns som solduschar och sprayer, säger Eisabeth Engström.

Hon avråder dock från solariesolning.

- Det har kommit så många medicinska larm om solariers risker att man omöjligt kan rekommendera detta.

Solduschen vanligare

Hollywoodsolbrännan - solduschen - kom som en fluga för fyra år sedan. Nu har metoden blivit lite billigare och utförs av allt fler. I Magic Tan duschar du själv i en kabin, och vid Air brush tanning får du hjälp av personal. Efter fyra timmar blir du jämnt guldbrun över hela kroppen, på ett sätt som är svårt att uppnå när man själv smörjer in sig.

På hälsokostbutikerna säljs betakarotenpillren året runt, och inför solsäsongen accelererar efterfrågan.

- Många som har känslig hy och lätt att få solexem har hittat ett sätt att få färg genom ett enkelt kosttillskott. Det är också lätt att underhålla solbrännan med en kapsel om dagen, säger Bernt Himmer, auktoriserad hälsorådgivare på Hälsokostbutiken Life City i Linköping.

I flertalet brun utan solkrämer är det aktiva ämnet DHA, en sockerlösning som förenar sig med yttersta hudlagret och aktiverar pigmenten. Förr gav det ofta en gulton i brunfärgen. Nu har sockerlösningen utvecklats till att likna kroppens naturliga ämnen och de flesta blir bruna utan bitoner.

Maria Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM