Vad ska jag göra åt pormaskarna?

Skönhetsexperten Agneta Elmegård svarar på läsarnas frågor

NÖJE

Farida säger: Vilka är dina bästa tips på nya produkter som kommit ut på marknaden?
Agneta Elmegård säger: Oj, det kommer nya produkter hela tiden, men jag är väldigt glad för att jag ser fler och fler schampo utan sulfater (Sodium lauryl sulfate) eftersom det drar ur färgpigment ur håret, är en stark tensid och skitar ner miljön. Annars är jag väldugt förtjust i Body Shops ögonskuggor, framförallt de i små kuber, deras pigment är bra!
Karin säger: Hej! Jag läste i söndagsbilagan om Cicatrix, jag har väldigt mycket acneärr i ansiktet och på ryggen. Är detta något du rekommenderar mot detta. Var kan jag köpa den, har inte tidningen kvar?MVh Karin
Agneta Elmegård säger: Hej, vilken tur du har! Nu på söndag lottar vi ut 10 tuber i söndagstidningen. Den finns på många kliniker runt om i stockholm och du kan beställa den på www.cicatrix.se.
Zarah säger: Hej Agneta! Vad kan man göra åt pormaskar? Hur kan man förhindra eller eventuell förminska porerna? Måste man verkligen gå var sjätte veckan på en ansiktsbehandling för att ta bort de? Soliga Hälsningar Zarah
Agneta Elmegård säger: Nej du behöver inte gå iväg så ofta, men det är alltid bra att gå iväg i samband med årstidsväxlingarna eftersom de tär på huden. Sedan är det lättare att hålla efter pormaskarna med bra rengöringsprodukter och skonsamma syror. Bionicprodukten från Exuviance brukar hålla pormaskarna i chack.
Emma säger: Hej!Hur får man en jämn hy? alltså utan ytliga blodkärl,finar, eller vita prickar?
Agneta Elmegård säger: Ju yngre man är, desto jämnare hy har man, eftersom den innehåller mycket hyaluronsyra och det är också ärftligt hur hudens yta beter sig. DEt bästa är att stärka huden inifrån med de räta fettsyrorna, ha en bra rengöringsprocedur och inte röka och sola då håller huden länge
Lyxunge säger: Vem tycker du är tidernas främsta modell? Kate Moss? Twiggy? Marilyn Monroe? Ingrid Grundström?
Agneta Elmegård säger: oj, ajg var väldigt förtjust i Linda Evangelista när hon kom. Norska Anette Stai var också en av mina favoriter. Annars tycker jag Grace Kelly och Bardot var tjusiga. I dag gillar Gisele Bundchen.
jessiiiii säger: Hejsan Agneta! jag har väldigt torra händer året om.. Jag skulle vilja veta om du har några tips för torra händer?
Agneta Elmegård säger: Det finns en kräm som heter Calmuril på Apoteket, fråga efter den. den fins bakom disk. Fenuril är ett annat tips.
Sara säger: Hej Hej! Jag vet inget om sminkning o frisyrer! Har du något bra förslag på vart man kan hitta bra fakta och idéer?
Agneta Elmegård säger: Jag tycker att man får den bästa inspirationen från modetidningar. DEt finns flera bra danska modetidningar som kommit långt i tipsväg och det är Cosume. IN och Cover. Har du tur kan du hitta dem på presstop. Annars fins det en handfull bloggar och framför allt Sofis Mode, vår egen modebilaga
sexyyyy säger: hej agneta! får man rynkig hy av rökning
Agneta Elmegård säger: Ja, sannerligen. Röken innehåller koloxid som gör att de små blodkärlen i huden drar i hop sig och förhindrar att blodet syresätts, så huden blir syrefattig och cirkulationen förhindras. Så man gör inte bara lungorna en otjänst utan huden också.
Lyxunge säger: Vad är det fulaste du vet?
Agneta Elmegård säger: ha, ha. Rolig fråga! Jag vet faktiskt inte!
ewelina säger: Hej. Har ett litet problem ang rengörningprudukter(för ansiktet). Kan det va så att det tar ett tag innan huden vänjer sig med de nya produkterna? Har precis köpt nya. Som ska göra att man inte blir så blank. Men upplever att det inte hjälper ett dugg. Lite tråkigt med tanke på att de var ganska dyra..
Agneta Elmegård säger: Mitt tips är att aldrig gå efter produkter som lovar si eller så. Ska en produkt gör huden matt är det sannerligen en produkt som torkar ut huden som då reagerar med att producera ännu mer talg och då har du en motsatt effekt. Testa en produkt som inte är så star, ecvis Taer eller Dr Hauschka
frida säger: Bästa solpudret? Som ger snyggt resultat utan för mkt glitter?
Agneta Elmegård säger: King av solprodukter tycker jag att Guerline är. Annars har Artdeco prisvärda solpuder som inte är för glittriga. Mycket handlar om vad du har för Kabukipensel. Den gör halva jobbet
carrie säger: hej agneta! jag är rödhårig, vilka färger passar mig i sminkväg?
Agneta Elmegård säger: Det beror på vilken ton du har i din hy. Är du vädigt blek kan du använda olivgrön, milda aquafärger och antikrosa. Är du mer åt det gyllene hållet i hyn så kan du titta efter terracotta, vinröd och mörkgrön.
Rebecca säger: Hej Agneta. Ansiktsmasker, sådana man kan köpa på t.ex HM typ Nivea, är det något att ha, vad gör dem för huden egentligen?
Agneta Elmegård säger: Nja, jag vill inte peka ut något märke och säga om de är dåliga eller inte, men spara hellre pengarna och lägg på en salongsbehandling är mitt tips.
skäggiga damen säger: Hej! Jag är en tjej i 20-årsåldern som börjar bli skäggig!!! Det rör sig bara om 3-4 strån (än så länge?) men de sitter på hakan och är ganska grova och mörka. Finns det något sätt att bli av med dem för gott, eller är det bara att noppa när de dyker upp?
Agneta Elmegård säger: Är de bara fyra fem stycken kan du ju noppa dem till en början. Är de mörka kan du ta bort dem med IPL (intensivt pulserande Ljus) och då kommer de aldrig tillbaka.
gui säger: Hej hej! Tänkte fråga dig om A-krämen. Är den bra att ha i ansiktet?
Agneta Elmegård säger: Är det den krämen som finns på hälsokostaffären som du tänker på så är den som vilken A-vitaminkräm som helst. Varken bra eller dålig. A-vitaminsyra krämerna är receptlagda av det skälet att de verkligen är verksamma.
sandy säger: Hejsan! Hur klarar man av att gå i skyhöga klackar typ varje dag? (Som exempelvis Pirelli, Beckham och Lill-babs) Finns det ngt knep? Vänjer sig foten vid det? Är set skillnad på dyra/billiga skomärken?
Agneta Elmegård säger: Ja, det är skillnad på skormärken. Vissa designerskor känns inte lika höga som andra tack vare att de är välskräddade ungefär som kläder. Vissa sitter illa andr inte. Christian louboutin och Manolo Blahnik är kända för att ha välskräddade skor. Generellt är det inte bra att alltid stå och gå i högklackat eftersom hälsenan kan bli förkortad och minska i omfång och bli oelastisk och då gör det ont när man blir äldre.
snow säger: hej! Jag har blivit mörk under armarna efter att ha rakat mig så mkt. finns det ngt som kan motverka att huden blir mörkare?
Agneta Elmegård säger: Oj, jag vet faktiskt inte varför det blir så. Jag är lite skeptisk till blekande krämer, så jag har inte något bra råd, eventuellt skulle IPL kunna hjälpa dig. Konsultera en hudterapeut
frida säger: Är fiskleverolja bra för hyn? Eller finns det något annat man kan ta i tablettform (äter nyttigt vill bara ge mig själv en extra kick)?
Agneta Elmegård säger: Snarare är det O-mega 3 och 6 som du ska välja, Jättenattljusolja är det vissa som får positiva resultat av. Det senaste i oljeväg är arganolja som hypas mycket nu. Köp inte dyra oljekapslar, köp olja i stället och ta en hutt då och då. Generellt ska man inte vara rädd för oljor. De ger inte övervikt utan är bra för kroppen
elli säger: Hej !Jag är 25 år och har för ca ett år sedan fått världens problem med min hud. Har aldrig tidigare haft finnar men har nu fått,,och mest på KINDERNA !Har hört att de kan bero ppå hormoner,,men tycker de borde fixa till sej nu..Vad tror du om märken från hälsokost? Typ Annemarie börlind? Eller är det bättre med "starkare" produkter? dock rädd för solning då...
Moderator säger: Nästa fråga blir den sista
Agneta Elmegård säger: Har du blivit väldigt röd så tycker jag att du ska gå iväg till en hudterapeut som tittar på din hy och tipsar om rätt hudvård. Det kan vara allt från allergi, till svampinfektion och eller obalans i hormonerna som du skriver. Ska du prova något så kan du testa något som inte innehåller parabener, som märket REN, Wise eller Weleda
mini säger: Är smink skadligt för huden? Är det viktigt att ha en dag i veckan då man "vilar" huden från smink?
Agneta Elmegård säger: Nej, Man behöver inte vila huden från smink om man är noga med att använda produkter som är rena (luktar de illa? SLÄNG!) Däremot så är sol och smink ingen bra kombination, där ska man vara lite försiktig och på stranden är det bara solskydd och eventuellt mascara som gäller.