Fixa heta modevisningsmakeupen

NÖJE

Det är inte bara på catwalken som de senaste trenderna presenteras, även backstage råder febril aktivitet. Sofis Mode har kartlagt svenska modeveckans hetaste makeuper och hur du fixar dem.

Sensuellt sotigt hos Carin Wester

Carin Wester. Max Factor False Lash Effect Mascara ger verkligen ögat en lösögonfranseffekt. Här har modellens ena ögat målats med mascaran medan det andra är omålat.

Looken: En rockig nonchalant look på ett gäng rockbarn som har samlats i ett slott för en dekadent efterfest, tänk Pixie och Peaches Geldof.

– Det ska inte vara för perfekt utan lite slitet och ”sönderfestat”. Färgskalan går i svart och rosa, de klassiska rockfärgerna säger Max Factors makeupartist Tomas Lenneryd.

Tomas Lenneryd

Så gör du: Dölj mörka ringar och ojämnheter med concealer och applicera en minerafoundation med cirkelrörelser över hela ansiktet. Måla en linje av svart kajal runt hela ögats övre och undre fransrad och täck ögonlocket med ett lager av krämskugga. Ge ögat ett djupare intryck genom att fixera krämskuggan med en matchande ögonskugga. Böj sedan upp ögonfransarna med tång och applicera ett lager av mascara. Använd slutligen ett finger och applicera, medvetet slarvigt, ett ljusrosa läppstiftet på läpparna.

Blunddocksansikten hos Diana Orving  

Diana Orving

Looken: Pudrig matt porslinshy där fokus läggs på ögats mittparti vilket ger en blunddocksliknande effekt.

Så gör du: Täck ojämnheter med concealer och applicera en blekbeige foundation över hela ansiktet. Pudra rejält med ett matt mineralpuder.

Måla en mörk kajal runt hela ögat men koncentrera pennlinjen till mitten av både övre och undre fransraden för att skapa ett rundare, snällare öga. Måla ögonlocket med en greige – grå/beige skugga, först i kräm och sedan i puderform ovanpå. Applicera ett neutralt beige läppstift och toppa med ett lätt penseldrag av ofärgat läppglans.

Naturligt supermodell hos Hope

Hope

Looken: Knivskarpa kindben och 90-talets supermodeller med Linda Evangelista som största inspiration.

– Det är en väldigt naturlig makeup som ändå ser dyr och exklusiv ut säger makeupartisten Oliver Andersson till Sofis Mode.

Så gör du: Använd två foundations en ljusare och en mörkare och börja applicera den ljusare på pannan, kinder och näsryggen. Sedan tar du den mörkare foundationkrämen och lägger som ett V under kindbenen samt i ögonvrån och längs näsryggen. Forma ögonbrynen och förläng dem med en ögonbrynsskugga. Böj upp ögonfransarna med en ögonfranstång och täck dem med ett lager bronzefärgad mascara. Håll läpparna neutrala med ett beige matt läppstift

Tre trender summerade

Greige

Ögonbrynet har blivit den nya är It-detaljen i makeupen. Helst ska det vara förlängt och förmörkat och något maskulint. Det ger omedelbart ett intryck av allvar och styrka till ansiktet säger Max Factors makeupartist Tomas Lenneryd.

Greige – en blandning mellan grå, beige och brun är den mest användbara färgen som finns och skapar en neutral men polerad look. Även läpparna kommer att kläs i greige.

Glöm fuktiga, skimrande hudar. En pudrig matt och blek yta dominerar. Satsa på mineralpuderfoundations som är lättapplicerade, och ger ett matt resultat samtidigt som de inte är helt täckande.