Så blir du av med dina mörka ringar

Bli kvitt dina skönhets-
problem utan kirurgi

NÖJE

Du ser ut som en panda runt ögonen – trots att du varken varit ute och svirat eller har sovit för lite. Mörka ringar under ögonen är både osmickrande och vanligt och gör att du ser trött och glåmig ut. Det enklaste är att sminka över dem, men finns andra medel att ta till.

Ett vanligt skönhetsbekymmer hos både unga som gamla är mörka ringar under ögonen. Det är lätt att dra parallellen till sena nätter på krogen och brist på sömn, men det är långt ifrån den enda orsaken.

– Det genetiska arvet spelar stor roll, men ringarna beror främst på hur blodkärlen ligger och på hur transparent huden är under ögonen, säger Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på Akademikliniken.

– Om huden är mörkare eller tjockare just under ögat eller om ögonen är djupt sittande kan även det ge sken av mörka ringar, säger Jan Jernbeck, plastikirurg på Akademikliniken.

Lättast att sminka över

Allra lättast är ringarna att sminka över. Men det är ännu viktigare att man vårdar sin hud långsiktigt och verkligen lär känna den precis som övriga delar av kroppen. Den yttre miljön spelar naturligtvis även roll för huden. Precis som att man kan få finnar av dålig luft så påverkas huden på andra sätt.

– Solning gör att huden blir mindre transparent – vilket kan leda att huden kortvarigt ser mindre mörk ut, men samtidigt blir den av sämre kvalitet. Därför ska man sola varsamt menar både Margaretha Frohm Nilsson och Jan Jernbeck.

Att sömnen är viktig för hur vi mår och ser ut vet vi, men hur viktig?

– Sömnen är betydelsefull men det är individuellt hur mycket du behöver sova och hur mycket den spelar in på påsar under ögonen. Ännu viktigare är det att folk verkligen inser hur viktigt det är att sköta sin hy – och att lära känna den. Alla hudcremer fungerar till exempel inte för alla och det finns inga mirakelmetoder, säger Jan Jernbeck, plastikirurg på Akademikliniken.

ARTIKELN HANDLAR OM