Så skapas makeuptrenderna

1 av 4
NÖJE

Svarta läppar är inne. Blå mascara är ute. Men vem bestämmer det?

Sofis mode har besökt skönhetsmeckat Mac Pro lounge, där många av de hetaste trenderna skapas.

Under den senaste modeveckan i New York ansvarade makeupmärket Mac för sminket på inte mindre än 85 visningar. Företaget var även huvudsponsor för modeveckorna i London, Paris och Milano.

Med andra ord: sannolikheten att det är just Mac du kommer att inspireras av när du lägger festmakeupen i vinter är ganska stor.

Har egen fotostudio

Vi hälsade på i företagets högkvarter på sjunde avenyn i New York, som rymmer både butik, fotostudio, skönhetsbibliotek och laboratorium. Här, bland hundratals läppstift och ögonskuggor, skapas de trender som senare visas på catwalken.

Hur går det egentligen till när makeupen för de olika visningarna skapas?

– Det är många faktorer som spelar in. Vi måste ha klädernas material och färger i åtanke, så att vi kan förmedla designerns

vision. Desutom ska makeupen kännas aktuell just nu. Många makeupartister känner på sig vilka trender som kommer och vad som ligger rätt i tiden. Det är inte så att vi sätter oss i ett rum och bestämmer att den här säsongen ska vi satsa på röda läppar eller sotiga ögon. Det bara händer, på något konstigt sätt, säger makeupartisten Patrick Eichler.

Vilken är den största trenden du har sett på visningarna i höst?

– Mascara är ju en sådan produkt som de flesta kvinnor skulle ta med sig till en öde ö, men vi börjar faktiskt se en tydlig trend utan mascara. Det ger ögat ett mer grafiskt utseende och är en snygg effekt på catwalken – men ska man översätta det till verkligheten tror jag att de flesta kvinnor ändå vill ha lite mascara.

Concealern är en favvo

– Knepet är att bara måla yttersta spetsen på de övre fransarna och låta underfransarna vara helt nakna.

Vilken är din favoritprodukt?

– Jag bär ständigt runt på 20 kilo smink så det är svårt att välja ut någon enstaka produkt, men måste jag välja något blir det concealern. Den kan förändra proportionerna och får all annan makeup att fungera i ansiktet. Den är ovärderlig.

Vilket är ditt bästa skönhetstips?

– Hitta vad som fungerar för dig och håll dig till det!

Detta gäller nästa säsong

Pur perfektion

Låt huden stråla! Makeupartisten Patrik Eichler tipsar om highlighter – ljusa partier i ansiktet reflekterar ännu mera ljus och ger huden en härlig lyster.

Gör så här:

1. Lägg en concealer under ögonen, på ögonlocken och på röda partier i ansiktet. Den ska vara en nyans ljusare än din egen hudton.

2. Applicera foundation med pensel för att få ett jämnt och naturligt resultat.

3. Lägg en ljus och krämig highlighter på kindbenen för att skapa symmetri i ansiktet. Lägg även lite mitt på ögonlocken för att göra ögonen större, samt längst in i ögonvrån för att öppna upp blicken. Lite highlighter just ovanför läpparnas amorbåge får dessutom läpparna att se större och fylligare ut.

Produkttips

1. ”Mineralize skinfinish natural poudre definition naturelle”, Mac/NK, 265 kronor. 2. ”Mineralize satinfinish spf 15 foundation”, Mac/NK, 270 kronor. 3. ”Shimmer puff”, Viva la diva, 75 kronor.

Sexiga s-formen

– Det här är en ny typ av ögonmakeup som vi börjar se allt mer av. Den är framför allt inspirerad av 70-talet och ger ögat en snygg kattform, säger Patrick Eichler.

Gör så här:

1. Lägg en ljus, krämfärgad skugga över hela ögonlocket för att öppna upp blicken och förstora ögat.

2. Fortsätt med en brun ögonskugga som inte har för mycket röda eller orange pigment, utan hellre går mot det askfärgade hållet. Dra penseln från mitten av globlinjen och utåt längs ögats ytterkant. Längst ut i ögonvrån fortsätter du penseldraget uppåt,

i en s-form.

4. Sicksacka mascara längs fransarna för att komma åt ordentligt. Avsluta med att ge läpparna en lätt touch av rosa läppglans.

Produkttips

”Ombres 5 mieres no 3”, Yves Saint Laurent, 485 kronor.

Markerade läppar

– Mörka läppar har kommit starkt på catwalken. Det började med YSL:s kolsvarta läppar i våras, och har nu gått över

till en mörkt lila nyans, säger Patrick Eichler.

– Läpparna ska vara starka, markerade, nästan lite gothinfluerade. Vill du inte ha lila kan knallrosa och korall

också fungera. Låt resten av makeupen vara neutral så

läpparna verkligen får stå i fokus.

Gör så här:

1. Välj ett krämigt, pärlemorfärgat läppstift. Använd en läppensel och måla precis vid amorbågen för att avgränsa läpparna och ge dem

extra fyllighet.

2. Ta nu ett mörkare lila läppstift och applicera med pensel från mitten av läppen och utåt. Det är viktigt att låta konturerna vara extra mjuka.

Produkttips

1. ”Expect”, Makeup store, 185 kronor. 2. ”Color fever lip color violet fashion”, Lancôme, 159 kronor. 3. ”Daring lipstick”, Viva la diva, 50 kronor. 4. ”Soft touch lipstick mocca pink”, Isadora, 110 kronor.