Rumla runt på Las Ramblas

NÖJE

Ingen undgår stadens pulsåder och turistträsk som skär itu Gòtic och Raval fram till hamnen. Rambla betyder flodbädd på arabiska och kommer sig av att boulevarden är anlagd på floden Cagalell. Las Ramblas är egentligen fem gator:

Rambla de Canaletes

En kort gata inleder Las Ramblas och har fått sitt namn av fontänen Font de Canaletes som porlar på din högra sida.

Rambla dels Ocells

Fåglarnas gata. Via gatukonstnärer och cirkusartister som poserar i hopp om en penning i hatten passerar du stånd med tidningar och tjipprande burfåglar.

Rambla de les Flors

Nu är vi mitt på Ramblan. Blommor och blader säljs i stånd. Till höger om blomsterstånden skymtar du lovprisade bageriet Escibà och Spaniens största matmarknad La Boquería. Titta efter stationen Liceu som är prydd med Mirós mosaik.

Rambla dels Caputxins

Barcelonas stolta operahus Gran Teatre del Liceu förstördes i en brand 1994 men öppnade igen år 2000. Vila trötta fötter mittemot på operans eminenta kafé, som bryggt kaffe sedan 1929. Ett par fotsteg till och det börjar slutta lite nedåt, fler mimare i fantasifulla kostymer. In till höger i Raval har du Plaça Reial och unge Gaudís underliga lyktstolpar i smidesjärn. Några meter in på gatan Carrer de Sant Pau ligger Hotel Peninsular – ett gammalt augustinerkloster från 1600-talet.

Rambla de Santa Mònica

Ruffiga kinesiska kvarteren Barri Xino på höger sida är i förändring men fortfarande sker många väskryckningar här. Vänstersidans Carrer dels Escudellers tar dig till Gòtic och Born med shoppinggator huller om buller. Fortsätter du på Ramblan ser du Stålmannen på taket – vaxmuseet Museu de Cera. När du ser Columbus uppe i skyn har du nått slutet på Ramblan.

Marie Agerhäll